Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilag

Az élelmiszer üzletekben kapható agyon sózott és kemikáliákkal tartósított ételízesítők helyett jó alternatíva lehet a saját magunk által készített egészségesebb változat. A hónapokig elálló ételízesítő házilag is egyszerűen elkészíthető. Különösen jó megoldás, ha zöldségeket saját magunk termeltük meg a kertben vegyszermentesen. A saját készítésű ételízesítő olcsóbb és egészségesebb is.

Hónapokig elálló ételízesítő

Ételízesítő házilag – recept az egészséges ízesítőhöz

Az ételízesítőket szokás vegeta és delikát névvel illetni. Ezek azonban márka nevek, így nem szerencsés a használatuk. Tudom, hogy úgy jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.

Az alábbi recept amolyan alapként szolgálhat, amit kedvünkre és ízlésünknek megfelelően más zöldségekkel is kiegészíthetünk. A bolti változatokkal szemben meg van az az óriási előnye, hogy semmiféle ízfokozót nem tartalmaz. A saját kertben termelt zöldségekkel ráadásul a vegyszermentességet is biztosíthatjuk.

Tartósításához nem használunk semmiféle adalékanyagot, az kizárólag az elkészítési eljárásnak (hőkezelés) és a hozzáadott só konzerváló hatásának köszönhető.

Hónapokig elálló ételízesítő hozzávalói

  • 1 kg sárgarépa,
  • 80 dkg petrezselyem gyökér,
  • 3 db karalábé,
  • 1 zellergumó,
  • kicsi só,
  • víz.

Elkészítése

  • a zöldségeket alaposan megmosom és megtisztítom,
  • kockákra aprítom,
  • egy lábos kevés vizet teszek,
  • belerakok egy csipet sót,
  • hozzáadom a zöldségeket,
  • lassú tűzön megfőzöm,
  • turmixolom vagy krumplinyomóval összenyomom,
  • kis üvegekbe rakom,
  • hűtőben tárolom.

Hónapokig eláll és sokoldalúan felhasználható levesek, főzelékek, főtt ételek ízesítésére.

Jó étvágyat!

Házi vegeta tartósítószer nélkül

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Koncz Mária szerint:

    Most már csak egy ipari hűtőre van szükség! lol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + 3 =