Házi vegeta tartósítószer nélkül
Házi vegeta készítése eddig még nem jutott eszembe. Nem, nem azért, mert bolti ételízesítő keveréket használok. Úgy gondolom, hogy azok tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal, szóval inkább mellőzöm. Az idén viszont lehet, hogy nálunk is műsorra kerül a házi vegeta tartósítószer nélkül.
Az eredeti vegeta és a delikát
Nem túl szerencsés a házi ételízesítő keveréket vegetának hívni, hisz a Vegeta egy védjegyzett ételízesítő keverék. A vegetát, aminek fő összetevői só, zöldségek, fűszerek, és ízfokozók, egy horvát kémikus találta fel 1959-ben. Zlata Bartl fűszeres csodaszere 1967-re eljutott Magyarországra is és világszerte ismertté vált. A Podravka nevű horvát cég, és annak magyar, ausztriai, valamint lengyel leányvállalatai gyártják.
Az eredeti vegeta fő összetevői: étkezési só, sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld, cukor, fűszerek, kukoricakeményítő, nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, , riboflavin. Tőlem ne kérdezzétek, mi ez a három összetevő, fogalmam sincs, de számomra nem túl jól hangzanak. Bár napjainkra már van olyan változata is, amelyhez nem adnak nátrium-glutamátot.
A Delikát az első magyar ételízesítő, a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalatban fejlesztette ki 1970-ben.
Házi vegeta (ételízesítő keverék) tartósítószer nélkül
Tudom, a vegeta és delikát név is jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.
Rendek-Forró Lídia a napokban készített egy jó nagy adagot. Jó házi asszonyhoz méltóan nem ragaszkodott az eredeti recepthez, a család ízlésére formálta.
„Mi kicsit több petrezselymet tettünk hozzá, és imádjuk a lestyánt, így abból is egy nagy csokorral.🙂 Szuper gyorsan kész és finom. Ezt a fajtát nem kell szárítani. A só lesz, ami tartósítja. Darálva, nyersen kerül üvegekbe.🙂”
Hozzávalók
- 1, 3 kg sárgarépa,
- 70 dkg fehérrépa,
- 70 dkg karalábé,
- 40 dkg zeller,
- 4 db nagyobb paradicsom,
- 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb),
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 7 – 8 gerezd fokhagyma,
- 30 dkg kelbimbó,
- 30 dkg karfiol,
- 30 dkg kelkáposzta,
- 2 csokor petrezselyem zöld,
- 2 csokor zeller zöld,
- konyhasó (minden egy kiló őrleményhez 20 dkg)
A hozzávalókat ne vegyük szentírásnak, legyen ez amolyan vakvezető. Nyugodtan tegyünk hozzá más zöldségféléket, változtassunk az egyes mennyiségeken vagy hagyjunk el az általunk nem kedvelt összetevőket.
A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, vágjuk apró darabokra. A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, majd hámozzuk meg.
A zöldségeket turmixgépben turmixoljuk le vagy húsdarálóval daráljuk le. Mérjük meg a zöldségeket és egy kilora 20 dkg sót számolva sózzuk be. Alaposan keverjük össze és már rakhatjuk is az üvegekbe. Hűtésnél akár egy évig is eláll a kamra pulton.
Van, aki még ettől is egyszerűbben készíti:
Birtha Olga Magdolna: „Jót fogtok nevetni, én szórakozok holmi receptekkel. Összedarálok mindent és sózom, de módjával és mehet az üvegbe.”
Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!