Házi vegeta tartósítószer nélkül

Házi vegeta készítése eddig még nem jutott eszembe. Nem, nem azért, mert bolti ételízesítő keveréket használok. Úgy gondolom, hogy azok tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal, szóval inkább mellőzöm. Az idén viszont lehet, hogy nálunk is műsorra kerül a házi vegeta tartósítószer nélkül.

házi vegeta tartósítószer nélkül

Az eredeti vegeta és a delikát

Nem túl szerencsés a házi ételízesítő keveréket vegetának hívni, hisz a Vegeta egy védjegyzett ételízesítő keverék. A vegetát, aminek fő összetevői só, zöldségek, fűszerek, és ízfokozók, egy horvát kémikus találta fel 1959-ben.  Zlata Bartl fűszeres csodaszere 1967-re eljutott Magyarországra is és világszerte ismertté vált. A Podravka nevű horvát cég, és annak magyar, ausztriai, valamint lengyel leányvállalatai gyártják.

Az eredeti vegeta fő összetevői: étkezési só, sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld, cukor, fűszerek, kukoricakeményítő, nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, , riboflavin. Tőlem ne kérdezzétek, mi ez a három összetevő, fogalmam sincs, de számomra nem túl jól hangzanak. Bár napjainkra már van olyan változata is, amelyhez nem adnak nátrium-glutamátot.

A Delikát az első magyar ételízesítő, a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalatban fejlesztette ki 1970-ben.

Házi vegeta (ételízesítő keverék) tartósítószer nélkül

Tudom, a vegeta és delikát név is jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.

Rendek-Forró Lídia a napokban készített egy jó nagy adagot. Jó házi asszonyhoz méltóan nem ragaszkodott az eredeti recepthez, a család ízlésére formálta.

“Mi kicsit több petrezselymet tettünk hozzá, és imádjuk a lestyánt, így abból is egy nagy csokorral.🙂 Szuper gyorsan kész és finom. Ezt a fajtát nem kell szárítani. A só lesz, ami tartósítja. Darálva, nyersen kerül üvegekbe.🙂”

Hozzávalók

  • 1, 3 kg sárgarépa,
  • 70 dkg fehérrépa,
  • 70 dkg karalábé,
  • 40 dkg zeller,
  • 4 db nagyobb paradicsom,
  • 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb),
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • 7 – 8 gerezd fokhagyma,
  • 30 dkg kelbimbó,
  • 30 dkg karfiol,
  • 30 dkg kelkáposzta,
  • 2 csokor petrezselyem zöld,
  • 2 csokor zeller zöld,
  • konyhasó (minden egy kiló őrleményhez 20 dkg)

A hozzávalókat ne vegyük szentírásnak, legyen ez amolyan vakvezető. Nyugodtan tegyünk hozzá más zöldségféléket, változtassunk az egyes mennyiségeken vagy hagyjunk el az általunk nem kedvelt összetevőket.

A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, vágjuk apró darabokra. A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, majd hámozzuk meg.

A zöldségeket turmixgépben turmixoljuk le vagy húsdarálóval daráljuk le. Mérjük meg a zöldségeket és egy kilora 20 dkg sót számolva sózzuk be. Alaposan keverjük össze és már rakhatjuk is az üvegekbe. Hűtésnél akár egy évig is eláll a kamra pulton.

Van, aki még ettől is egyszerűbben készíti:

Birtha Olga Magdolna: “Jót fogtok nevetni, én szórakozok holmi receptekkel. Összedarálok mindent és sózom, de módjával és mehet az üvegbe.”

Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!

  • 254
  •  
  • 18
  •  
  •  
  • 254
  •  
  • 18
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 13 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás