A pizza: történelem, tradíció, ízkavalkád + kvíz

A pizza nem csupán egy étel – ez egy életérzés, egy összegződése a kulináris mesterségnek és az örömnek. A pizza bámulatos változatossága szerte a világon magával ragadja az embereket, és összeköti őket az ízek világában. Most a pizza kvíz kitöltésével letesztelheted, mennyit tudsz a világszerte népszerű ételről.

pizzaszósz

A pizza eredete és térhódítása

A pizza története az ókori Rómába nyúlik vissza, ahol lapos kenyérsüteményeket készítettek, melyeket olajjal, fűszerekkel és sajttal ízesítettek. Azonban a mai formájában ismert pizzát Nápolyban alkották meg a 18. században. A legenda szerint Margherita királynőnek készítették el először a paradicsomos, mozzarellás és bazsalikomos pizzát, melynek színei az olasz trikolort tükrözték.

A pizza hamarosan Nápoly népszerű ételévé vált, és a szegényebb rétegek körében is elterjedt. Az olcsó alapanyagokból és egyszerű elkészítési módjából adódóan tökéletes táplálékot biztosított. A 19. században a pizza bevándorlók révén eljutott Amerikába, ahol hamarosan az olasz-amerikai konyha egyik alapelemeként hódított.

A pizza titka az egyszerűségében rejlik. Egy jó tészta, friss alapanyagok, és egy fűszeres, ízletes szósz – ezek az alapok, melyek minden pizzát emlékezetessé tesznek. Ahogy a friss mozzarella a tészta forró ölén megolvad, vagy ahogy az oregánó és a bazsalikom aromája kitölti a teret, minden falat egy kis ízorgiává válik.

De a pizza nem csak egyféle lehet. Olaszország különböző régióiban különféle stílusokban készül: a vékony és ropogós Nápolyi-stílustól kezdve a vastagabb, gazdagabb ízekkel rendelkező római pizzaig, és a különféle feltétek széles skálájáig.

Pizza, ami összehozza az embereket

Napjainkban a pizza a világ legnépszerűbb ételeinek egyike. Számtalan variációban készül, a klasszikus paradicsomos-sajtos változat mellett rengeteg feltétet elképzelhetünk rajta. A pizzák ízvilágát a tészta vastagsága, a szósz típusa, a sajtok fajtája és a feltétek sokasága határozza meg. Legyen szó gombás, kolbászos, vegetáriánus, vagy akár ananászos pizzáról, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A különféle ízvilágok találkozása a világ minden táján különleges pizzakreációkat eredményezett. A klasszikus Pepperoni és a Margherita mellett ma már igazi különlegességeket is találunk, Ilyen például a mexikói stílusú pizza guacamoléval és csípős jalapenóval, vagy éppen a japán sushi pizzája, amely friss halakat és norit tartalmaz. Vagy említhetem még az amerikaik ananászos pizzáját, ami az olaszok szemében egyenesen szentségtörtés.

De a pizza varázsa nem csak az ízekben rejlik, hanem a közösségben is, amit köréje teremt. Egy jó pizza esténként barátokat és családot hoz össze, akik együtt választják ki a feltéteket, vagy éppen versengenek az utolsó szeletért. Népszerűen a nemzetközi pizza party-k, ahol mindenki hoz magával egy-egy különleges verziót.

Legyen szó egy romantikus vacsoráról a kedveseddel, egy lazulós estéről a barátokkal, vagy éppen egy gyors ebédről a munkahelyen – a pizza mindig jó választás!

Pizza kvíz

Receptek pizza készítéshez

A pizza tészta házilag is egyszerűen elkészíthető. Az otthoni pizzázásban leginkább azt szeretem, hogy a feltéteket és azok arányát saját magunk határozhatjuk meg, és ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Csak egy jó tészta alaprecept kell és aztán elengedhetjük a fantáziánkat. Már mutatom is a pizza tészta alapreceptjét, amihez aztán csak a tetejét kell a család ízlése szerint megpakolni finomabbnál finomabb alapanyagokkal.

Az otthoni pizzázás mindig jó kis buli. Főleg, ha a család apraja-napja bekapcsolódik a készítésbe, hisz a házi pizzatésztára a kicsik is imádják felrakni a feltéteket. Hátha még a pizzaszósz is házilag készül!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük