Fenséges padlizsánkrém recept

A fenséges padlizsánkrém receptet ismét egy olvasónk szolgáltatja nekünk. A sült padlizsán üde íze nem kíván különösebb ízesítést, de tehetünk bele majonézt vagy akár mustárt is. 

padlizsánkrém

Padlizsánkrém receptje

A padlizsán (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.

Egyéb nevei: tojásgyümölcs, török paradicsom, Erdélyben vineta. Tojásnövénynek azért nevezik, mert a 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. 

Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.

A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.

Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsintatésztában megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő.

A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. A legismertebbek:

  • muszaka (görög)
  • parmigiana di melanzane (olasz)
  • ratatouille, a francia lecsó
  • escalivada (katalán)
  • vinetta vagy vinetesaláta (román és erdélyi magyar)
  • ajvár (szerb).

Illésné Nagy Mária padlizsános finomságának elkészítését változtatás nélkül közlöm.

“Kulináris finomságot, igazi ínyencséget hoztam ma. Sokan, sokféle módon készítik el, ki hogy szereti….mi így szeretjük.

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl olaj,
  • só,
  • őrölt fekete bors (frissen őrölttel a legjobb)

Padlizsánkrém elkészítése

A gázrózsa lángja fölött szoktam megsütni a padlizsánt, amíg még, (vagy már) kint nem készíthető el, persze parázson, szabad tűzön sütve a legfinomabb! Többször megforgatom közben, minden oldalát alaposan hagyom átsülni.
Akkor van készen, ha már jó ráncos, pörkös a héja, nem baj ha megég, annál jobb ízű lesz. Belül teljesen puhának, átsültnek kell lennie.

Tipp: légkeveréses sütőben, 200 fokon kb. 45 perc alatt tökéletesre sül.

Ha kész, a héja könnyen lehúzható, megtisztítjuk (a magja maradhat, ha zsenge, apró pici magja van) egy késes aprítóba tesszük a padlizsán húsát, hozzádaraboljuk a hagymát, a fűszereket, összeapríttatjuk a géppel. A tojás sárgájával és az olajjal tovább keverjük, kóstolás után, ízesítjük, ha szükséges.

Lehűtjük, hidegen kínáljuk, pirítóssal, finom újhagymával…..paprikával….paradicsommal….
Különleges ízvilágú finomság.

Készítsétek el, jó étvágyat kívánok!”

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának!

További tippek a padlizsánkrémhez:

A padlizsánhoz nagyon jól illik a fokhagyma is, így érdemes fokhagymát is használni ízesítésként.

Úry Erzsébet: „Mi simán, majonéz nélkül szeretjük.🙂

Szász  Edit: „Nagyon guszta, mi is nagyon szeretjük, én citromlé helyett mustárt, +gyömbért is szoktam bele tenni. De nem nagyon lehet elrontani, ha jól meg van sütve. Like a parázson sütésnek, szerintem is így a legfinomabb. „

További szendvicskrém receptek

A guacamole, azaz mexikói avokádókrém egyszerű és egészséges étel. A nehéz, olajban gazdag növénynek nagyon jól állnak a fűszerek. Piritóskenyérre kenve kitűnő reggeli vagy vacsora válik belőle. Íme itt a kitűnő avokádókrém receptje!

A cukkinikrém készítése szinte gyerekjáték. Egyszerű gyors, fűszeres, zamatos, és bármilyen kenyérhez, pékáruhoz vagy ropogtatnivalóhoz tökéletesen passzol. A recept egyszerű és gyors, a cukkinikrém kapós és gyorsan fogy. Nem mellesleg most azt is elmondom, hogy lehet a nyár ízeit konzerválni, azaz hogy tehető el a cukkinikrém télire.

Az iskola kezdéssel jön a gond is, mit készítsünk a gyereknek. Egy idő után a legjobb szendvics is unalmassá válik. Kivéve, ha van jó pár szendvicskrém receptünk, amelyeket váltogatva változtossá tehető az étrend. Olyan egyszerű és szuper szendvicskrém recepteket hoztam, amelyekből némi feltéttel és zöldséggel kiegészítve fenséges tízórai varázsolható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük