Guacamole, avokádókrém készítése

A guacamole, azaz mexikói avokádókrém egyszerű és egészséges étel. A nehéz, olajban gazdag növénynek nagyon jól állnak a fűszerek. Piritóskenyérre kenve kitűnő reggeli vagy vacsora válik belőle. Íme itt a kitűnő avokádókrém receptje!

 guacamole, avokádókrém főtt tojásba töltve

Milyen növény az avokádó?

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, hazájában, Közép-Amerikában alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa.

Már az i. e. 5000 évvel már fogyasztották Közép-Amerika indiánjai. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Régóta ismert afrodiziákum, amit elsősorban a sajátos külsejének köszönhet.

A terméshús nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz (zsiradéktartalma 25%), gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló élelmiszer.

A termések a leszedés után 1–2 héttel fogyaszthatók nyersen. Megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőek. A legnépszerűbb étel a guacamole, azaz avokádókrém, de citrommal ízesítve kiváló krém készíthető belőle, amit vaj helyett pikáns szendvicsekhez használhatunk.

Délkelet-Ázsiában és Hawaiion cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.

Az avokádó szigorúan tiltott kutyák számára. Maga a gyümölcs csak nagyobb mennyiségben veszélyes, de a magot lenyelhetik, és az elakadhat a bélben.

Az érett termésekből és magból sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádófa épületfának, bútorok készítéséhez, és fafaragásokhoz is alkalmas.

Magas olajtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését, csökkenti a koleszterinszintet.

Avokádókrém, guacamole hozzávalói

  • 1 db közepes, érett avokádó,
  • 2 evőkanál tejföl (vagy krémsajt),
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerin,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • 3 gerezd fokhagyma.

Avokádókrém elkészítése

  • az avokádót megtisztítjuk a héjától,
  • a magot eltávolítjuk,
  • villával szétnyomkodjuk (ezért is elengedhetetlen, hogy érett legyen, ezt a csúcsos végének a benyomásával ellenőrizhetik, ha puha, akkor jó, ha kemény, akkor nem),
  • sózzuk, fűszerezzük,
  • citrommal ízesítjük,
  • hozzákeverjük a tejfölt vagy a sajtot,
  • <>beletesszük a fokhagymát.

Fokhagymás pirítós kenyérre kenjük. Nagyon finom az avokádókrémmel töltött tojás.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük