Autentikus tiramisu receptje

Tiramisu egy híres olasz desszert, amelyet szerte a világon ismernek és szeretnek. A neve olaszul azt jelenti, hogy „emelj fel engem”, amely utal a desszert kellemes ízére és energizáló hatására. Csodálatosan ízletes és krémes desszert, amely ideális kávézáshoz vagy bármilyen különleges alkalomra. Személyes kedvencem a hamis tiramisu is, de azért az autentikus tiramisunak nincs párja, így most ennek a receptjét hoztam el.

autentikus tiramisu tányéron

Autentikus tiramisu receptje

A tiramisu eredete nem teljesen tisztázott, de általánosan elfogadott, hogy az olasz Veneto régióból származik, körülbelül a 17. században keletkezett. Különböző legendák és történetek keringenek arról, hogy hogyan és mikor keletkezett. Az egyik legelismertebb verzió szerint a desszertet először a Treviso környéki éttermekben készítették, majd később terjedt el szerte Olaszországban és az egész világon.

Hozzávalók

  • 6 tojás sárgája (szobahőmérsékletű),
  • 150 g porcukor,
  • 500 g mascarpone sajt,
  • 1 csésze erős fekete kávé (lehűtve)
  • 2 evőkanál mandulalikőr (pl. Marsala vagy Amaretto, opcionális)
  • 200 g babapiskóta
  • Kakaópor a tetejére a szóráshoz

Tiramisu elkészítés

  • Egy nagy tálban keverd össze a tojássárgákat és a porcukrot, amíg sima és habos állagú lesz.
  • Adj hozzá a mascarpone sajtot a tojássárgához, és keverd simára, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós.
  • Ha használsz likőrt, keverd össze a kávét a likőrrel egy tányéron.
  • Mártogasd meg a piskótákat a kávé-likőr keverékben.
  • Egy 9 x 13-as tepsi alját béleld ki egy réteg kávés babapiskótával.
  • Önts a piskótákra egy adag mascarpone krémet egyenletesen elosztva.
  • Ismételd meg a rétegeket, egy réteg mártott piskóta, majd egy réteg mascarpone krém.
  • Az utolsó réteg mascarpone krém legyen.
  • Takard le a tepsit fóliával vagy fedővel, és hagyd legalább 4 órán át hűtőszekrényben pihenni, hogy a tiramisu összeérjen és a krém megkeményedjen.
  • Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóporral.

Az autentikus tiramisu elkészítésével egy csodálatosan ízletes és krémes desszertet kapsz, amely ideális kávézáshoz vagy bármilyen különleges alkalomra. Jó étvágyat kívánok!

Hamis tiramisu receptje

Szuper finom és roppant egyszerűen elkészíthető hamis tiramisu receptet hoztam. A hamis név nem véletlen. Nem az eredeti olasz receptről van szó, ez attól sokkal egyszerűbb és olcsóbb. Nem kell sütni, ráadásul tojás nélkül készül, ezért tojásallergiások is fogyaszthatják. Az íze viszont isteni, érdemes kipróbálni!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük