Krumplis pogácsa élesztő nélkül

A krumplis pogácsa élesztő nélkül készíthető, így különösen jól jön ez a recept, ha nincs otthon élesztő és nem tudunk vagy nem akarunk leugrani a boltba. 

Krumplis pogácsa élesztő nélkül

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, a Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Szinte mindenhol hasonló néven ismerik: szlovákul pagáč, németül Pogatsche, szlovénül, horvátul pogača, szerbül погача, török poğaça.

Általában élesztővel készül. Legelterjedtebb változatai a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Gyakran a tartalmasabb levesek (pl.: gulyás) utáni második fogás.

A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.

Krumplis pogácsa élesztő nélkül

Hozzávalók

  •  1/2 kg krumpli,
  • 5 dkg zsiradék,
  • teáskanál só,
  • kb. 20-25 dkg liszt,
  • 1 tojás.

Elkészítése

  • krumplit meghámozom, apró kockákra vágom,
  • jó sós vízben megfőzöm,
  • még melegen áttöröm,
  • hozzáadom a zsíradékot,
  • ha teljesen kihült, hozzáadom a tojást,
  • majd hozzászórok annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon, ez a mennyiség függ krumpli fajtájától, kb. 20-25 dkg,
  • alaposan összedolgozom,
  • kb. 1 ujjnyira kinyújtanom,
  • kiszaggatom,
  • tetejét lekenem tojással, de ez el is maradhat, ha a tojásnak is híján vagyunk, spórolósan az egy tojást el lehet osztani, egy részét elkülöníthetjük mielőtt belekeverjük a lisztbe, hogy maradjon a megkenésre is.
  • és 200 fokon pirosra sütni.

Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük