Krumplis pogácsa élesztő nélkül

A krumplis pogácsa élesztő nélkül készíthető, így különösen jól jön ez a recept most, hogy az élesztő szinte mindenhol hiányzik. 

Krumplis pogácsa élesztő nélkül

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, a Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Szinte mindenhol hasonló néven ismerik: szlovákul pagáč, németül Pogatsche, szlovénül, horvátul pogača, szerbül погача, török poğaça.

Általában élesztővel készül. Legelterjedtebb változatai a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Gyakran a tartalmasabb levesek (pl.: gulyás) utáni második fogás.

A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.

Krumplis pogácsa élesztő nélkül

Hozzávalók

  •  1/2 kg krumpli,
  • 5 dkg zsiradék,
  • teáskanál só,
  • kb. 20-25 dkg liszt,
  • 1 tojás.

Elkészítése

  • krumplit meghámozom, apró kockákra vágom,
  • jó sós vízben megfőzöm,
  • még melegen áttöröm,
  • hozzáadom a zsíradékot,
  • ha teljesen kihült, hozzáadom a tojást,
  • majd hozzászórok annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon, ez a mennyiség függ krumpli fajtájától, kb. 20-25 dkg,
  • alaposan összedolgozom,
  • kb. 1 ujjnyira kinyújtanom,
  • kiszaggatom,
  • tetejét lekenem tojással, de ez el is maradhat, ha a tojásnak is híján vagyunk, spórolósan az egy tojást el lehet osztani, egy részét elkülöníthetjük mielőtt belekeverjük a lisztbe, hogy maradjon a megkenésre is.
  • és 200 fokon pirosra sütni.

Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.3K
  • 85
  •  
  •  
  • 1.3K
  •  
  • 85
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás