Túrós kuglóf receptje

A túrós kuglóf nagyon jó alternatíva, ha unjuk már a hagyományos kuglófot. Önmagában is kitűnő, de adhatunk hozzá lekvárt vagy egy finom krémet. Kakaóval vagy kávéval is fenséges.

túrós kuglóf

A kuglófot már a 17. században is ismerték Németországban és Ausztriában, különösen a polgári családok körében volt népszerű. Neve német eredetű. A szó első fele a kapucni jelentésű német die Gugel-re utal, második fele az élesztő jelentésű német Hefe szóból származik. Eredetileg kizárólag élesztős tésztával készült, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába.

Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. Elzászban Kougloupf formában írják.

“Egyszerű, finom, túrós, mazsolás… aki szeretné tehet a tésztájába felaprított epret vagy más gyümölcsöt, aszalt gyümölcssel is nagyon finom 😋 – ajánlja mai receptünket Illésné Nagy Mária.

Túrós kuglóf hozzávalói

  • 25 dkg túró,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg vaj,
  • 15 dkg kristálycukor vagy nádcukor,
  • 1 csomag vaníliáscukor,
  • 2 tojás,
  • fél citrom reszelt héja,
  • mazsola ízlés szerint.

Túrós kuglóf elkészítése

  • a vajat a cukrokkal habosra keverjük,
  • a tojásokat egyesével beledolgozzuk,
  • a túrót hozzákeverjük,
  • a lisztet elvegyítjük a sütőporral és a masszához keverjük,
  • reszelt citromhéjjal, mazsolával ízesítjük,
  • a masszát egy kivajazott, lisztezett kuglógsütőbe vagy szilikon sütőformába simítjuk,
  • 175 fokos sütőben 1 órán át sütjük,
  • ha hamar pirulna a teteje, zsírpapírral letakarható,
  • a formában hagyjuk kihűlni, kiborítva porcukorral meghintve kínáljuk.

Ízletes, finom kevert sütemény. Adhatunk hozzá finom házi lekvárt, mogyorókrémet. Nagyon finom kávé, kakaó vagy forrócsoki mellé.

Jó sütögetést kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illséné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 347
  • 17
  •  
  •  
  • 347
  •  
  • 17
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás