Legjobb ünnepi kuglóf receptek

A kuglóf igen kedvelt sütemény, ami önmagában, vajjal vagy lekvárral kitűnő reggeli lehet. Egy tartalmas leves után második fogásként is bevethető. De a nap bármely időszakában szuper nassolnivaló gyümölcs, tea, kakaó vagy kávé mellé. Extrémebb változatai a különleges napokat is megkoronázzák. A most bemutatásra kerülő ünnepi kuglóf receptek karácsonyi vendégvárásra vagy ajándékozásra is ideálisak.

Mákos-narancsos kuglóf

Ünnepi kuglóf receptek

A kuglóf eredetére vonatkozóan több történet is kering. A legenda szerint a bibliai háromkirályok sütötték ajándékba a turbájukhoz hasonló süteményt vendéglátóiknak, amikor Betlehemből hazafelé tartva Elzászt is érintették. Régészeti leletek szerint már az ókori rómaiak is használtak a kuglófsütő formához hasonló edényt. A kuglóf név a német Gugelhupf-ból eredeztethető, mely a latin cuculla szóra vezethető vissza, aminek a jelentése (csuklya, kapucni).

Az első kuglófrecept a 17. századból származik, és a 18. században indult világhódító útjára a kuglóf. Az elzásziak a három királyok legendája miatt érzik magukénak a kuglófot. Az osztrákok szerint viszont Marie-Antoinette francia királyné tőlük vitte a kuglófot Versailles-ba

Ez a bejegyzésem valójában egy válogatás lesz. Több szuper kuglóf receptjét bemutattam már, felesleges lenne ismételni önmagam. Ezért most csak pár szóban ajánlom a legjobb ünnepi kuglófok recepjét. A fotóra kattintva pedig elérheted a kuglóf elkészítésének részletes leírását.

Illatos, narancsos kuglóf

Az illatos, narancsos kuglóf elkészítése a kuglóf rajongóknak és a citrusok szerelmeseinek szinte kötelező. A piskótára emlékeztető állagú, illatos, szaftos kuglóf frissen facsart narancs hozzáadásával készül, garantáltan családi kedvenc lesz. 

Mákos-narancsos kuglóf

Ebben a kuglófban aztán minden benne van, ami egy ünnepi finomsághoz illik: mák, narancs, meggy, csokoládé.

Legtutibb kuglóf

A legtutibb kuglóf elnevezés cseppet sem túlzó. Nem más, mint Sinka Erika jól bevált, egyszerű kuglóf receptje, amit rendszeresen süt és a családnak, vendégeknek és ajándékba is. Ha ki tudja várni a család, akkor díszíti is. Folyamatos javítgatásokkal alakult ki a szuper recept.

Rákóczi túrós kuglóf 

A Rákóczi túrós kuglóf igazi ünnepi finomság. Az íze szinte ugyanolyan, mint az ismert klasszikus süteményé, csak jóval egyszerűbb az elkészítése. Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni!

Citromos kuglóf Sinka Erikától

Szinte érzem a gőzölgő kuglóf illatát, ahogy a friss cirtus illat is kiáramlik belőle.

Dobos kuglóf

Magamtól eszembe sem jutott volna a kuglófot csokikrémmel és ropogós karamellel társítani. Illésné Nagy Mária egy régebbi újságban olvasta a dobos kuglóf receptjét és miután nagy tetszést aratott a családban, nekünk is megmutatja az elkészítésének fortélyait.

Gyors kuglóf – karácsonyi ajándéknak is kitűnő

Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a kuglóf. Az a békebeli, a jó házi. Igazán fenséges reggeli volt egy csésze főzött, habos, illatozó kakaóval. Mai napig is csak azt szeretem, a bolti kuglófot ki nem állhatom. Az a kitűnő receptből készülő gyors kuglóf akár karácsonyi ajándék is lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük