Rákóczi túrós kuglóf – ünnepi finomság

A Rákóczi túrós kuglóf igazi ünnepi finomság. Az íze szinte ugyanolyan, mint az ismert klasszikus süteményé, csak jóval egyszerűbb az elkészítése. Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni!

Rákóczi túrós kuglóf

“Egyik év karácsonyára készítettem el, nagyon finom, mutatós sütemény. Az ízek szinte ugyanolyanok, mint az ismert klasszikus süteménynél, csak jóval egyszerűbb az elkészítése ;).
Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!” – szólt Illésné Nagy Mária ajánlása.

Rákóczi túrós kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 15 dkg túró,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 5 dkg mazsola,
  • 25 dkg liszt,
  • kb. 30 dkg baracklekvár.

Tojáshabhoz, a tetejére:

  • 2 tojásfehérje,
  • 6 dkg kristálycukor,
  • 6 dkg porcukor.

Elkészítése

  • A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével beleütjük az egész tojásokat.
  • Ezután a túrót, a reszelt citromhéjat, mazsolát, végül a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük.
  • Egy kivajazott, lisztezett (vagy tapadás mentes, szilikon) formába töltjük a masszát, elsimítjuk a tetejét.
  • 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült -e.
  • Kiborítjuk a formából, kihűtjük és vízszintesen háromfelé vágjuk. A szinteket megkenjük jó vastagon baracklekvárral.
  • A tojásfehérjéből a kristálycukorral kemény habot verünk, végül a porcukrot beleforgatjuk.
  • Habzsákba töltjük és a kuglóf tetejére nyomjuk, cukrászfáklyával kicsit megpirítjuk, “karamellizáljuk”. (Ha nincs fáklyánk, nem baj, anélkül is tökéletes 🙂 )

Nagyon finom sütemény, ha van ideje állni, még finomabb lesz, összeérnek az ízek.
Jó sütögetést, örömteli készülődést kívánok! 🎄🤩

forrás: NL Konyha 2015/09.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További kuglóf receptek

Köszönöm a megosztásokat!
  • 158
  • 11
  •  
  •  
  • 158
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük