Dobos kuglóf – ünnepi kuglóf karácsonyra

Szeretem a rendhagyó sütemény recepteket. Magamtól eszembe sem jutott volna a kuglófot csokikrémmel és ropogós karamellel társítani. Illésné Nagy Mária egy régebbi újságban olvasta a dobos kuglóf receptjét és miután nagy tetszést aratott a családban, nekünk is megmutatja az elkészítésének fortélyait. 

dobos kuglóf recept

“Ajánló, ötletadó….Karácsonyra 🎄
A kuglófban az a nagyszerű, hogy: összekeverjük a hozzávalókat, formába töltjük és megsütjük, könnyű, nem bonyolult művelet.
Ez az ünnepi kuglóf nem csak finom, de valóban a Dobos torta ízeit hordozza magában. A nagyszerű az benne, hogy előre, 1-2 nappal korábban is elkészíthető, hűtőben tartható. Csupán a tetejére szánt olvasztott cukrot kell az utolsó pillanatban elkészíteni és díszítésre felhasználni.” Ilyen bevezető után csak az elkészítés van hátra.

Dobos kuglóf hozzávalói

A kuglófhoz:

  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg porcukor,
  • csipet só,
  • 4 tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg liszt,
  • pici vaj + liszt a formához vagy szilikon forma, amihez nem kell semmi.

Krémhez:

  • 4 dl tej,
  • 15 dkg cukor (kristály, nád),
  • 1 csomag főznivaló vaníliás pudingpor,
  • 20 dkg vaj,
  • 5 dkg étcsokoládé, olvasztva,
  • 2 evőkanál natúr kakaópor.

Díszítéshez:

  • 10 dkg kristálycukor

Dobos kuglóf elkészítése

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, egyesével beleütjük a tojásokat, végül a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük.
Szilikon formába kanalazzuk vagy vajjal kikent, lisztezett formába tesszük, elsimítjuk a tetejét.
160 fokon, 50 – 55 percig sütjük.
A krémhez, a tejjel, cukorral és a pudingporból pudingot főzünk.Kihűtjük, hozzákeverjük a vajat, az olvasztott csokoládét és a kakaóport, habosra keverjük.
A kihűlt kuglófot vízszintesen 4 részre vágjuk és a szinteket megtöltjük a krémmel, nem baj, ha az oldalán kinyomódik a krém, sőt! így lesz rusztikus, mutatós! A tetejére is hagyjunk a krémből, kenjük rá, tegyük hűtőszekrénybe.
A cukrot, egy serpenyőben folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, szép aranybarnára pirítsuk, ha elérte a megfelelő színt öntsük egy zsírpapírra és egy kanállal simítsuk szép, egyenletesen vékonyra. Hagyjuk kihűlni és ha megszilárdult, törjük kisebb – nagyobb darabokra, szilánkokra. Ezzel díszítsuk, szórjuk a kuglóf tetetjére, nyomkodjuk a krémbe. Mindet, mert így lesz mutatós, csinos! 🙂
Ha előre készítjük a kuglófot, 1 vagy 2 nappal, a díszítést a tálalás elöttre hagyjuk, mert a hűtőben megolvad a cukordísz, nem lesz szép.
A kész kuglóf 1-2 napi állás, hűtés után lesz igazán ízletes….kipróbáltam 😉

Készítsétek el, az ünnepi asztal dísze lehet ez a finom sütemény!
Jó sütögetést kívánok! 🙂

forrás:NL Konyha 2015/9″

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 6 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás