Kenyérlángos házilag
A fesztiválok, vásárok kedvenc magyaros étele a kenyérlángos házilag is elkészíthető. Van aki parasztlángosként ismeri, de a langalló, a töki pompos is pont ugyanezt a laktató és finom ételt takarja. A hagyományos, zsírban sült lángoshoz semmi köze. Itt a kitűnő recept!
A kenyérlángos napjainkban tipikus fesztivál kaja. Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a kenyérlángos. Szokták még parasztlángosnak, langallónak és töki pomposnak is hívni. Nagyanyáink a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen a spájzban találtak és megsütötték a kenyérrel együtt. A lapos tészta hamar megsült és már kész is volt a laktató ebéd.
Kenyérlángos házilag hozzávalói
- 1 kg liszt,
- 2 nagy csipet só,
- 5 dkg élesztő,
- 1 dl olaj,
- 5 dl langyos víz,
- zsír a tepsi kikenéséhez,
- kis liszt a tepsibe,
- tejföl,
- lilahagyma,
- kolozsvári szalonna, vagy kolbász,
- reszelt sajt.
Elkézítése
- a lisztet összekeverem a sóval,
- belemorzsolok 5 dkg élesztőt,
- beleöntök 1 dl olajat,
- majd 5dl langyos vizet,
- rugalmas tésztát dagasztok,
- a duplájára kelesztem,
- három részre osztom,
- egyesével kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe teszem,
- a tésztát lekenem tejföllel,
- bőven megszórom lilahagymával,
- kolozsvári szalonnát vagy kolbászt teszek rá,
- megszórom reszelt sajttal,
- megsütöm.
Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!
Tipp: A tészta tetejére tetszés szerint bármit rakhatunk, jól illik rá az erős paprika vagy paradicsom is.
Jó étvágyat hozzá!