Kenyérlángos házilag

A fesztiválok, vásárok kedvenc magyaros étele a kenyérlángos házilag is elkészíthető. Van aki parasztlángosként ismeri, de a langalló, a töki pompos is pont ugyanezt a laktató és finom ételt takarja. A hagyományos, zsírban sült lángoshoz semmi köze. Itt a kitűnő recept!

kenyérlángos házilag

A kenyérlángos napjainkban tipikus fesztivál kaja. Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a kenyérlángos. Szokták még parasztlángosnak, langallónak és töki pomposnak is hívni. Nagyanyáink a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen a spájzban találtak és megsütötték a kenyérrel együtt. A lapos tészta hamar megsült és már kész is volt a laktató ebéd.

Kenyérlángos házilag hozzávalói

  • 1 kg liszt,
  • 2 nagy csipet só,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1 dl olaj,
  • 5 dl langyos víz,
  • zsír a tepsi kikenéséhez,
  • kis liszt a tepsibe,
  • tejföl,
  • lilahagyma,
  • kolozsvári szalonna, vagy kolbász,
  • reszelt sajt.

Elkézítése

  • a lisztet összekeverem a sóval,
  • belemorzsolok 5 dkg élesztőt,
  • beleöntök 1 dl olajat,
  • majd 5dl langyos vizet,
  • rugalmas tésztát dagasztok,
  • a duplájára kelesztem,
  • három részre osztom,
  • egyesével kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe teszem,
  • a tésztát lekenem tejföllel,
  • bőven megszórom lilahagymával,
  • kolozsvári szalonnát vagy kolbászt teszek rá,
  • megszórom reszelt sajttal,
  • megsütöm.

Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!

Tipp: A tészta tetejére tetszés szerint bármit rakhatunk, jól illik rá az erős paprika vagy paradicsom is.

Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük