Tzazikivel töltött paradicsom receptje

Ma egy igaz hűsítő finomságot, a tzazikivel töltött paradicsom receptjét hoztam. A nagy kánikulában, jól lehűtve önmagában vagy húsok, hús nélküli feltétek mellé fogyaszthatjuk az egyszerűen elkészíthető, vitamindús, könnyű salátát. Kerti partihoz, grillezéshez is kiváló.

Tzazikivel töltött paradicsom

Tzazikivel töltött paradicsom receptje

A nyár a könnyű ételeké. Ilyenkor a szervezet a nehéz, zsíros ételek helyett inkább könnyű, egyszerű ételeket, a salátákat kívánja. S micsoda szerencse, épp ebben az időszakban teremnek a legfinomabb zöldségek is a kertben. Már egy-két zöldségből is percek alatt csoda kaját rittyenthatünk. Nem kell órákig a tűzhely mellett állni és ráadásul még egészségesek is ezek a saláták.

Nagy paradicsom és uborka imádó vagyok. Naná, hogy a kettő párosítása is bejön. Szoktam vegyes, ecetes nyári salátát is készíteni és imádom a görögsalátát is. Mindkettőbe bőven teszek uborkát is és paradicsomot is.

A négy négyzetméteres erkélyemen az idén is neveltem bioparadicsomokat, így egyik nap gyorsan összedobtam egy tzatziki salátát, majd ezekkel megtöltöttem a paradicsomokat. Jaj és hogy mi lett még az erkélyen nevelt paradicsomaimmal(ból), azt itt megnézheted.

Tzazikivel töltött paradicsom elkészítése

  • készítsünk tzatzikit, azaz görög uborkasalátát,
  • a paradicsomok belsejét óvatosan vájjuk ki,
  • töltsük meg a paradicsomokat a joghurtos uborkasalátával,
  • tetejét díszítsük kaporral,
  • tegyük pár órára a hűtőbe,
  • grillezett húsok mellé tálaljuk.

Szerintem ez szuper lesz kerti partihoz vagy vendégváráshoz is pl. a csirkemell gyros mellé.

További hűsítő receptek

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, fokhagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos magyaros uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl. Az íze pedig fennséges.

A kovászos  uborka  leves a leghűsítőbb nyári  leves, amit valaha is ettem. Egy forró nyári napon a Pannonhalmi Apátság éttermében kóstoltam először jó pár éve. Nagyon üdítő volt a kánikulában a finom, savanykás, jól lehűtött leves. Azóta rendszeresen készítem. Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Már mutatom is az egyszerű receptet. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük