Hűsítő kovászos uborka leves receptje
A kovászos uborka leves a leghűsítőbb nyári leves, amit valaha is ettem. Egy forró nyári napon a Pannonhalmi Apátság éttermében kóstoltam először jó pár éve. Nagyon üdítő volt a kánikulában a finom, savanykás, jól lehűtött leves. Azóta rendszeresen készítem. Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Már mutatom is az egyszerű receptet.
![kovászos uborka leves](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2018/08/kovaszo-uborkaleves-480x360.jpg)
Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Természetesen házilag készített kovászos uborkát használtam, amit krumplival készítettem.
Kovászos uborka leves receptje
Hozzávalók
- 8-9 nagyobb darab kovászos uborka,
- 5 dl kovászos uborkalé,
- 3 dl víz,
- 5 dl natúr joghurt, (legjobb a görög, mert az krémesebb),
- 1 gerezd fokhagyma,
- füstölt, főtt császárszalonna vagy kolbász, (el is maradhat)
- kevés zsír,
- olívaolaj,
- só,
- bors ízlés szerint,
- kapor, menta, egyéb zöldfűszer ízlés szerint
Kovászos uborka leves elkészítése
- kovászos uborkát egy kivételével apró kockára vágjuk
- hozzáadjuk a levét,
- a hideg vizet,
- a lereszelt fokhagymát,
- a joghurtot,
- robotgéppel vagy botmixerrel simára turmixoljuk,
- a megmaradt uborkát is feldaraboljuk és beletesszük (ez el is maradhat, de én szeretem, ha van mit rágni a levesben),
- kerülhet bele bors és só is, ha szükségét érezzük,
- néhány órára hűtőbe rakjuk,
- tálalás előtt szép pirosra sütjük a szalonnát (kell alá zsír, hogy szép színesre süljön),
- papírtörlőn leitatjuk a szalonnáról a zsírt,
- a szalonna pörcöt belerakjuk a levesbe,
- kis olívaolajat öntünk rá,
- friss zöldfűszerekkel megszórjuk, feldíszítjük.
Tipp: jól illik hozzá a fokhagymás pirítós. A pirított szalonna helyett kolbász chipsszel is megbolondíthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!