Kovászos uborka krumplival érlelve

A kovászos uborka a nyár egyik legnagyobb találmánya. A hűsítő savanyúság egyszerűen, pár nap alatt elkészíthető. Lehűtve a legfinomabb, a forró nyári napokon nagyon jól lehűti a szervezetet. A kovászos uborka sok vitamint tartalmaz, a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással. Kenyérrel is készíthetjük, de egyre kedveltebb a kovászos uborka krumplival való érlelése. A burgonyával készülő savanyúság nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk már évek óta így készül. Már mutatom is a krumplival készülő elronthatatlan kovászos uborka receptjét.

kovászos uborka krumplival érlelve

Kovászos uborka

A kovászos uborka az uborka tejsavas erjesztésével előállított savanyúság. A megtisztított uborkák sós vízbe helyezésével és kenyér vagy burgonya hozzáadásával 25-30 °C feletti hőmérsékleten indul meg az erjedés. Sokan úgy tartják, hogy a kovászos uborka éréséhez napfényre is szükség van, de ez tévhit. Megfelelő hőmérsékleten az árnyékban is beérik.

Ízesítésként leggyakrabban friss kaprot, fekete borsot és fokhagymát hazsnálnak. További opcionális fűszerek lehetnek: torma, csombor, erős paprika, zellerszár, koriandermag, mustármag.

Az erjesztéssel az uborkában hasznos baktériumok fejlődnek ki. A tejsav a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással van. A kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint tartalmaz.

Régen mindig kenyérrel készítettük a kovászos uborkát. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy kenyér nélkül is elindítható a kovászosodás. Már pedig a svábok mindig is kenyér nélkül, burgonyával készítették a nyári hűsítő finomságot.

A kovászos uborka burgonyával érlelt változatának híve Balogh Dezsőné olvasónk is. Ő árulja el, szerinte hogy készül a tökéletes kovászos uborka. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert lehűtve nagyon jó hűsítő nyári kiegészítője a húsos ételeknek és levest vagy tésztasalátát is készíthetünk belőle.

Kovászos uborka leves

Burgonyával érlelt kovászos uborka hozzávalói

  • 2,5 kg kovászolnivaló uborka (kb. 8 – 10 cm-es, maximum 3 – 4 cm átmérőjű fürtös uborka)
  • 2 csomag kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • csombor, ez el is maradhat
  • 3 – 4 db öreg krumpli, az új krumpli kevésbé jó hozzá
  • só (ahány liter a víz, annyi evőkanál só kell)

Kovászos uborka krumplival elkészítése

  • az uborkát jól megmossuk, bevagdossuk hosszában 4 felé, ügyelve arra, hogy a két végénél ne vágjuk el, hogy egybe maradjon,
  • az üveg aljára betesszük a kaprot, a fokhagymát és egy szál csombort (ez el is maradhat)
  • erre karikázzuk megmosott, tavalyi krumplit,
  • belehelyezzük az uborkákat,
  • sós, langyos vízzel felöntjük, hogy teljesen belepje az uborkákat,
  • tetejére rakjuk a többi krumpli karikát és kaprot,
  • alufóliával letakarjuk, és kitesszük a napra,
  • pár nap múlva fogyasztható,
  • ilyenkor az uborkákat átrakjuk egy másik edénybe,
  • ráöntjük a leszűrt levet és a hűtőben tároljuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Kovászos uborka télire: +2 Tipp a kovászos uborka tartósításához

Nagyon finom, hűsítő levest is készíthetünk belőle.

Dunai Margittól: “Télire is szuperül eláll. Mikor letisztult leöntöm, egy lábasban felfőzöm. Igaz vastag hab van a tetején. 2-3 perc főzés után leszedem, kihűtöm. Az uborkát zárható üvegbe teszem. A kaprot, a fokhagymát és a krumplit kidobom. Ráöntöm a kihűlt levet, lezárom és mehet a helyére.”

Szatmári Ildikótól: “Amikor úgy érzem, hogy még max. 1 nap és kész van akkor kiszedem az üvegből, a kaprot és a krumplit kidobom. A levet felforralom és teszek bele egy kis szalicilt. A kimosott üvegbe vagy kisebbekbe visszarakom az uborkát és a fokhagymát, ráöntöm az alig langyosra hűlt lét és lezárom. Mehet a kamrába. Ennyi.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a tanácsokat!

Kovászos uborka eltevése télire

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük