Farsangi fánk sütőben sütve, olaj nélkül

A farsangi fánk sütőben sütve igazi megváltás az érzékeny gyomrúaknak. Még az is bátran fogyaszthatja, akinek a gyomra nem bírja az olajban sült ételeket. Most az is fánkozhat, aki nem bírja az olajos ételeket vagy utálja az olajszagot a konyhában. Olvasónk elárulja, hogy készítette.

fánk sütőben sütve

Farsangi fánk sütőben sütve

Józsa Beatrix osztotta meg tapasztalatai.

“Ugyanúgy készül, mint a hagyományos farsangi fánk, de kelesztés után tepsibe teszed, a közepébe házi lekvárt pakolsz és megsütöd. Nem szoktam semmivel megkenni. Úgy gondolom, hogy a további megemelkedést gátolná, ha lezárnánk valamivel.

Nagyon kellemes. Nincs gyomorfájdalom és nincs olajszag a konyhában. Csak ajánlani tudom.”

Hagyományos fánk hozzávalói

  • 50 dkg liszt,
  • 3 tojássárgája,
  • 6 dkg olvasztott margarin,
  • 5 dkg porcukor,
  • 3, 5 dl tej,
  • 1 kanál rum,
  • 3 dkg élesztő,
  • kis só,
  • 1 citrom reszelt héja.

Farsangi fánk sütőben sütve elkészítése

  • Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  • Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
  • Majd beletesszük a többi hozzávalót is: a3 tojássárgáját, a rumot és a maradék tejben felolvasztott margarint, a csöppnyi sót és a reszelt citromhéjat.
  • Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük.
  • Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
  • Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
  • Ezután tepsibe tesszük a fánkokat, közepükbe finom házi lekvárt rakunk.
  • Megsütjük. A sütési idő sütő függő, 170 fokon kb 25-30 perc alatt elkészül.

Nagyon köszönjük a receptet Rózsa Beatrixnek!

Jó étvágyat!

További fánk receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Balla Lászlóné szerint:

    Kedves Jucó. érdekelne, hogy légkeveréses sütőben hány fokon és meddig kell sütni? Köszönettel Balla Mari

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × öt =