Csőben sült sajtos szűzérmék, pirított cukkinis pennével
A csőben sült sajtos szűzérmék mellé nagyon jól illik a pirított cukkinis penne tészta. A nagyszerű fogás receptjét kellő alapossággal írta le olvasónk, így annak elkészítése a főzésben kevéssé jártasak számára is nyugodtan ajánlható.
![csőben sült sajtos szűzérme pirotott cukkinis téstával](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2022/12/csoben-sult-sajtos-szuzermek-600x450.jpg)
Csőben sült sajtos szűzérmék, pirított cukkinis pennével
„Ízekben gazdag, finom fogást készítettem, csőben vagyis sütőben készre sütve.
Minden hozzávaló, fűszer hozzájárult az ízek élvezetéhez. Jó szívvel ajánlom az elkészítését. – ajánlotta figyelmünkbe Illésné Nagy Mária a kitűnő fogást.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 kisebb szűzpecsenye (kb. 60 dkg)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- , bors
- 2-3 evőkanálnyi magos mustár (Maille – magos mustár fehérborral)
- 2-3 evőkanálnyi dijoni mustár
- 1 nagyobb szál póréhagyma
- 3 dl tejszín
- kb. 8-10 szelet sajt (Trappista, Gouda, Edami, Karaván….)
Körethez:
- 500 g penne tészta (vagy tetszőleges fajta)
- 1 közepes méretű, zsenge cukkini
- vaj,
- só,
- bors,
- kakukkfű
Csőben sült sajtos szűzérmék elkészítése
- A szűzpecsenyét megtisztítottam, az ínszalagot eltávolítottam, ujjnyi vastag szeletekre vágtam.
- A kés lapjával, a hússzeletek mindkét oldalára erőteljes ütést mértem, kicsit lelapítottam. Minden szelet, mindkét oldalát megsóztam, pici borsot tekertem rá.
- Alaposan megkentem mindkét felét magos mustárral, amit dijoni mustárral kevertem össze.
- Egy nagyobb méretű, lapos sütőedényben (ezt tettem később a sütőbe) olajat és vajat olvasztottam, felhevítettem és beletettem a megkent szűzérméket. Erős tűzön, hirtelen mindkét oldalukat 2-2 percig pirítottam.
- Ezután kiemeltem és egy jénaiba pakoltam az elősütött érméket, majd folpackkal letakartam, félretettem.
- A sült mustáros pecsenyezsírba beleszórtam 1 szál felvágott póréhagymát, kevergetve pirítani kezdtem. Amikor kissé üvegesre sült, felöntöttem tejszínnel, felforraltam.
- Kóstolás következett: lehet sóval, borssal fűszerezni ízlés szerint.
- Ezután visszapakoltam az elősütött, várakozó húsokat, összeforraltam, megforgattam a húsokat és levettem a tűzről.
- Tetejét sajtszeletekkel borítottam be és betettem grillfokozatra állított sütőbe (200 fok). Csak addig sütöttem amíg a sajt kissé megpirult a tetején, a mártás pedig besűrűsödött.
- Amíg pirul a sajtos finomság…. egy zsenge cukkinit hosszában elfeleztem, vastagabb szeletekre vágtam.
- Egy teáskanálnyi vajon, erős tűzön pirítani kezdtem.
- Sóval, frissen őrölt borssal, szárított kakukkfűvel fűszereztem, rövid ideig pirítottam amíg puhulni kezdett. Penne tésztát főztem sós, pici olajos vízben (al dente), leszűrtem és a pirított cukkinival összeforgattam. Ez volt a köret! 😉
- Tálaláskor a cukkinis tészta mellé halmoztam a húsból és a finom mártásból.
Nagyon finom, ízletes fogás, készítsétek el Ti is!
Jó étvágyat kívánok! 😋
Nagyon köszönjük a kitűmő receptet Illésné Nagy Máriának!