Szeletelt svéd uborka télire – pikáns savanyúság
Ha unja már a család a megszokott savanyúságokat, akkor jól jön egy kevésbé ismert recept. A hagymás svéd uborkasaláta frissen is nagyon finom, de kitűnő téli svanyúság is lehet belőle. Ha már unalmas a savanyú vagy csemege uborka, valamint a télire eltett kovászos uborka és mindemellett imádjátok a hagymát, akkor nyert ügyetek van. A svéd uborka egyszerű és gyors recept alapján készül. Máris mutatom, hogy lesz a szeletelt uborka és a vöröshagyma párosából kitűnő saláta, vagy savanyúság a téli hónapokra.
Az uborka szezonban érdemes gondolni a téli napora is. A vegyes savanyúságok egyik összetevője is az uborka. Jó megoldás lehet a vödrös csemegeuborka vagy a dobálós savanyúság is. A svéd uborka a hagyomáynos magyar savanyúságoknak méltó ellenfele.
Svéd uborka hagymával télire
Hozzávalói – 8 üveg savanyúsághoz
- 4 kg szeletelt uborka,
- 1 kg vékonyra szeletelt hagyma,
- 1 dl só,
- 8 dl cukor,
- 4 dl 10%-os ecet,
- 6 dl víz,
- 25 g mustármag, (ízlés szerint lehet kevesebb vagy el is maradhat),
- ízlés szerint babérlevél,
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát,
- 1 mokkáskanál borkén (ettől marad szép zöld színe a színe).
Házi svéd uborka elkészítése
- alaposan megtisztítjuk az üvegeket és a tetőket,
- az uborkát alaposan megtisztítjuk és legyaluljuk,
- a hagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk,
- egy nagy edénybe beletesszük az uborkát és hagymát,
- rárakjuk a fűszereket,
- az ecetet és a vizet összekeverjük,
- a levet ráöntjük az uborkára,
- alaposan összekeverjük, hogy mindenhol átjárják a fűszerek,
- üvegekbe rakjuk,
- lezárjuk az üvegeket és mehetnek a kamrába.
Tipp: Ha még pikánsabbra szeretnénk, fokhagymát is tehetünk bele.
Friss svéd uborkasaláta
A friss svéd uborkasaláta pont olyan aranyokkal készül, mit a télire eltett savanyúság. A kettő közötti különbség csupán annyi, hogy a friss salátaba nem teszünk tartósítószereket. Nem kerül bele sem nátrium-benzoát, sem borkén. Szintén kihagyjuk belőle a babérlevelet és a mustármagot.
A svéd uborkasalátát érdemes egy-két órával az étkezés előtt elkészíteni és a hűtőbe rakni, mert jól lehűtve a legfinomabb és így az ízeknek is van idejük jól összeérni.
Nagyon köszönjük a receptet Fritz Házi Veronikának!