Szeletelt svéd uborka télire – pikáns savanyúság

Ha unja már a család a megszokott savanyúságokat, akkor  jól jön egy kevésbé ismert recept. A hagymás svéd uborkasaláta frissen is nagyon finom, de kitűnő téli svanyúság is lehet belőle. Ha már unalmas a savanyú vagy csemege uborka, valamint a télire eltett kovászos uborka és mindemellett imádjátok a hagymát, akkor nyert ügyetek van. A svéd uborka egyszerű és gyors recept alapján készül. Máris mutatom, hogy lesz a szeletelt uborka és a vöröshagyma párosából kitűnő saláta, vagy savanyúság a téli hónapokra.

három üveg svéd uborka télire hagymával

Az uborka szezonban érdemes gondolni a téli napora is. A vegyes savanyúságok egyik összetevője is az uborka. Jó megoldás lehet a vödrös csemegeuborka vagy a dobálós savanyúság is. A svéd uborka a hagyomáynos magyar savanyúságoknak méltó ellenfele.

Svéd uborka hagymával télire

Hozzávalói – 8 üveg savanyúsághoz

  • 4 kg szeletelt uborka,
  • 1 kg vékonyra szeletelt hagyma,
  • 1 dl só,
  • 8 dl cukor,
  • 4 dl 10%-os ecet,
  • 6 dl víz,
  • 25 g mustármag, (ízlés szerint lehet kevesebb vagy el is maradhat),
  • ízlés szerint babérlevél,
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát,
  • 1 mokkáskanál borkén (ettől marad szép zöld színe a színe).

Házi svéd uborka elkészítése

  • alaposan megtisztítjuk az üvegeket és a tetőket,
  • az uborkát alaposan megtisztítjuk és legyaluljuk,
  • a hagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk,
  • egy nagy edénybe beletesszük az uborkát és hagymát,
  • rárakjuk a fűszereket,
  • az ecetet és a vizet összekeverjük,
  • a levet ráöntjük az uborkára,
  • alaposan összekeverjük, hogy mindenhol átjárják a fűszerek,
  • üvegekbe rakjuk,
  • lezárjuk az üvegeket és mehetnek a kamrába.

Tipp: Ha még pikánsabbra szeretnénk, fokhagymát is tehetünk bele.

Friss svéd uborkasaláta

A friss svéd uborkasaláta pont olyan aranyokkal készül, mit a télire eltett savanyúság. A kettő közötti különbség csupán annyi, hogy a friss salátaba nem teszünk tartósítószereket. Nem kerül bele sem nátrium-benzoát, sem borkén. Szintén kihagyjuk belőle a babérlevelet és a mustármagot.

A svéd uborkasalátát érdemes egy-két órával az étkezés előtt elkészíteni és a hűtőbe rakni, mert jól lehűtve a legfinomabb és így az ízeknek is van idejük jól összeérni.

Nagyon köszönjük a receptet Fritz Házi Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük