Rizskoch (rizskoh), azaz rizsfelfújt citrommal

A rizskoch (ejtsd rizskoh), vagy magyarosan rizsfelfújt mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe. Mindenki szerette a családban, ezért elég gyakran készítette anyukám ezt a gyors és egyszerű édességet. Általában egy leves után második fogásként ettük és természetesen házi baracklekvár kerül mellé.

rizskoch

Rizskoch hozzávalói – 4 személyre

  • 35 dkg rizs,
  • 0,5 l víz,
  • 0,5 l tej,
  • 1 késhegynyi só,
  • 10 dkg vaj,
  • 12 dkg cukor,
  • 3 db tojás,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 1 ek zsemlemorzsa,
  • mazsola ízlés szerint.

Rizskoch elkészítése

  • a rizst váltott vízben alaposan megmossuk,
  • lábosba tesszük,
  • felöntjük fél l hideg vízzel,
  • megsózzuk,
  • néha megkeverve, lefedve addig főzzük, míg az összes vizet magába szívja,
  • ekkor hozzáöntjük a hideg tejet,
  • felforraljuk,
  • nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve megfőzzük a rizst,
  • hagyjuk kihűlni,
  • a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral,
  • hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
  • a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük,
  • először a vajas keveréket adjuk a rizshez,
  • majd jöhet a kevés vízben beáztatott mazsola,
  • majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük,
  • kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, elsimítjuk,
  • közepes lángon készre sütjük, akkor jó, ha a teteje kicsit megpirul.

Szerintem házi baracklekvárral a legfinomabb, de adhatunk hozzá bármiylen befőttet vagy csokoládé szószt is.

Egy baj lehet vele: ha a család imádja a tejberizst is és otthon vannak, előfordulhat, hogy a mire sütnénk, már nem marad a riszből.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × három =