Rizskoch (rizskoh), azaz rizsfelfújt citrommal
A rizskoch (ejtsd rizskoh), vagy magyarosan rizsfelfújt mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe. Mindenki szerette a családban, ezért elég gyakran készítette anyukám ezt a gyors és egyszerű édességet. Általában egy leves után második fogásként ettük és természetesen házi baracklekvár vagy egy szintén házilag eltett befőtt, esetleg almakompót kerül mellé. Tarts velem továbbra és mutatom is az egyszerű és nagyszerű receptet!
Rizskoch, riszfelfújt receptje
Hozzávalók – 4 személyre
- 35 dkg rizs,
- 0,5 l víz,
- 0,5 l tej,
- 1 késhegynyi só,
- 10 dkg vaj,
- 12 dkg cukor,
- 3 db tojás,
- fél citrom reszelt héja,
- 1 ek zsemlemorzsa,
- mazsola ízlés szerint.
Rizskoch elkészítése
- a rizst váltott vízben alaposan megmossuk,
- lábosba tesszük,
- felöntjük fél l hideg vízzel,
- megsózzuk,
- néha megkeverve, lefedve addig főzzük, míg az összes vizet magába szívja,
- ekkor hozzáöntjük a hideg tejet,
- felforraljuk,
- nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve megfőzzük a rizst,
- hagyjuk kihűlni,
- a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral,
- hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
- a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük,
- először a vajas keveréket adjuk a rizshez,
- majd jöhet a kevés vízben beáztatott mazsola,
- majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük,
- kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, elsimítjuk,
- közepes lángon készre sütjük, akkor jó, ha a teteje kicsit megpirul.
Szerintem házi baracklekvárral a legfinomabb, de adhatunk hozzá bármiylen befőttet vagy csokoládé szószt is.
Egy baj lehet vele: ha a család imádja a tejberizst is és otthon vannak, előfordulhat, hogy a mire sütnénk, már nem marad a riszből.