Házi gyúrt tészta fűszernövényekkel és virágokkal

A legunalmasabb levest is feldobja, ha a levesbetétbe teszünk egy kis csavart. Itt most nem épp az igen megosztó király hurkájára gondolok. Hanem valami színesre és egészségesre. A gyúrt házi tészta egyszerűen feldobható a kert növényeivel is. A házi tészta a fűszernövényekkel és virágokkal ízesítve nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, a látványa a szemünknek és a lelkünknek is jót tesz.

Tészta fűszernövényekkel

Házi tészta készítés – alap recept

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt,
  • 1 csipet só,
  • 4 db tojás.

Elkészítése

  • A tojásokat a sóval felverjük egy tálban.
  • A lisztet egy deszkára borítjuk, krátert csinálunk a közepébe, majd ebbe beleöntjük a felvert tojást.
  • Kézzel elkezdjük összedolgozni a lisztet  és a tojást.
  • Kb. 10-12 percig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen egynemű nem lesz. Persze mindezt megcsináltathatjuk géppel is. 
  • Az egynemű tésztát folpakba csomagoljuk és 30 percet pihentetjük.
  • Enyhén lisztezett felületen szétlapogatjuk a tésztát, majd egy sodrófával jó vékonyra kinyújtjuk.
  • Meglisztezzük vékonyan a teljes felületét és felhajtogatjuk.
  • Egy éles késsel a kívánt méretűre vágjuk. Cérnametélt, széles metélt vagy kockatszta is készülhet belőle. A nyújtást és a vágást tésztakészítőgéppel is csinálhatjuk.
  • Bő, sós forró vízbe dobjuk és kifőzzük. A friss tészta főzési ideje rövidebb, mint a száraztésztáé, így nagyjából öt perc alatt megfő.
  • Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük és folyó víz alatt átöblítjük.
  • Egy lábosban egy kevés olajat hevítünk és ezen átforgatjuk a tésztát.
  • Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk.

Házi tészta fűszernövényekkel és virágokkal elkészítése

Az ötlet és a kivitelezés Vas Sándorné olvasónktól származik: „Gyúrtam egy kis tésztát a kertünk fűszernövényeiből és virágaiból.”

„A tésztát hagyományos módon készítettem. Majd kinyújtom a tésztát a géppel. Nem a legvékonyabbra, eggyel vastagabbra. Egy picit nedvesítettem rajta, rárakosgatom a leveleket, virágokat.

Majd ráborítottam a sima tésztalapot, egy üreset. Összenyomkodtam, nyújtófával egy kicsit átmentem rajta. Most két tésztalap van egymáson.

Óvatosan, így a kettőt együtt megint beleraktam a nyújtóba, és áthajtottam, aztán vékonyítottam. Van, hogy kicsit megnyújtja a szirmot, virágot, de csak még szebb lesz.”

Nagyon köszönjük Vas Sándornénak a kitűnő ötletet!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük