Király hurkája – különleges húsleves betét
Ha unod már a húslevesben a cérnametéltet, akkor ideje kipróbálnod a király hurkáját. Igen, jól olvasod, ilyen különös neve van annak a levesbetétnek, amit székesfehérvári olvasóm osztott meg velünk. Nem vagyok egy húsleves fan, évente csak 3-4 alkalommal főzünk, így én még nem próbáltam ki ezt a receptet, de ami késik… Így készül a király hurkája.
Király hurkája, a különleges levesbetét
Turánné Szolnoki Valériától származik a király hurkája receptje, az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: „Tyúkhúsleves a kedvenc, természetesen minden belevaló a kertemből, a tyúk az udvaromból kerül a konyhába. A levesbetétet mi úgy hívjuk: a ” király hurkája”. Májas, kenyeres töltelék folpackba tekerve. Bele fő a levesbe, majd mikor kihűl szeletelem, tálalom. Én egy kedves vevőmtől hallottam évekkel ezelőtt, azóta sokszor csinálom, ha tyúkhúsleves készül. Nekünk nagyon bejött.”
Nem egy adonisz au biztos, de attól még lehet finom.
Hozzávalói
- 2 zsemle
- 1 kis hagyma
- zsír vagy olaj
- 2-3 csirkemáj
- petrezselyem zöld
- 2-3 tojás
- bors
- só
- vegeta
- majoranna
Elkészítése
- a 2 zsemlét beáztatom,
- a hagymát zsíron vagy olajon megfonnyasztom,
- rákaparom a 2-3 csirkemájat,
- petrezselyem zöldet rakok hozzá és megpárolom,
- ráöntöm a kinyomkodott zsemlékre,
- hozzáadom a tojásokat és a fűszereket,
- jól összedolgozom,
- kb. 4 kanálnyi mennyiséget folpackra teszek és hengert készítek belőle,
- a hengerek végét bepödröm,
- lassan ráengedem a leves tetejére,
- hagyjuk szép lassan főni,
- kb 5 perc után pördítünk rajta egyet,
- további 5 percig főzzük,
- amikor kicsit elhűlt, kinyomom a folpackból,
- feldarabolom.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Nagyon köszönöm a receptet Turánné Szolnoki Valériának!
+ 1 Tipp : A leves helyett vegetás vízben is főzhetjük.
Jó étvágyat!
Kelkáposzta levelében csavarom, uúgy főzöm a levesbe! Nem folpack.
Köszönöm a tippet. Nagyon jó ötlet.
Minden jót kívánok: Jucó
Teljesen átveszi a jó házi tyukhusleves a kelkáposzta ízét!
Én az anyósomtól tanultam hasonló húsleves betétet , amit levesfasírtnak hívott és gombócok formájában bele kell főzni a levesbe. A csirke vagy tyúk mellét és a máját apróra elkaparom. Fűszereket : só, bors, apróra vágott fokhagyma, pici pirospaprikát teszünk bele, egy vagy két tojást és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lehessen gombócokat formálni belőle és ne essen szét főzés közben. Aztán a már kész, kicsit forrásban lévő levesbe egyenként beletesszük és néhány perc főzés után már fogyasztható is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek.
Köszi szépen, hogy megosztottad. Fincsi lehet ez is!
Nem tudom, de nekem fenntartásaim vannak a műanyag folpackot belefőzni a levesbe ??
Töltheted esetleg a tyúk nyakába is vagy gézbe, vászonba csomagolva is kifőzheted.