Király hurkája – különleges húsleves betét

Ha unod már a húslevesben a cérnametéltet, akkor ideje kipróbálnod a király hurkáját. Igen, jól olvasod, ilyen különös neve van annak a levesbetétnek, amit székesfehérvári olvasóm osztott meg velünk. Nem vagyok egy húsleves fan, évente csak 3-4 alkalommal főzünk, így én még nem próbáltam ki a receptet, de ami késik...

király hurkája

Turánné Szolnoki Valériától származik a király hurkája receptje, az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: "Tyúkhúsleves a kedvenc, természetesen minden belevaló a kertemből, a tyúk az udvaromból kerül a konyhába. A levesbetétet mi úgy hívjuk: a " király hurkája". Májas, kenyeres töltelék folpackba tekerve. Bele fő a levesbe, majd mikor kihűl szeletelem, tálalom. Én egy kedves vevőmtől hallottam évekkel ezelőtt, azóta sokszor csinálom, ha tyúkhúsleves készül. Nekünk nagyon be jött."

https://www.facebook.com/groups/kertemboltalalva/permalink/345764752522065/

Király hurkája hozzávalói 

  • 2 zsemle
  • 1 kis hagyma
  • zsír vagy olaj
  • 2-3 csirkemáj
  • petrezselyem zöld
  • 2-3 tojás
  • bors
  • vegeta
  • majoranna

Király hurkája elkészítése

  • a 2 zsemlét beáztatom,
  • a hagymát zsíron vagy olajon megfonnyasztom,
  • rákaparom a 2-3 csirkemájat,
  • petrezselyem zöldet rakok hozzá és megpárolom,
  • ráöntöm a kinyomkodott zsemlékre,
  • hozzáadom a tojásokat és a fűszereket,
  • jól összedolgozom,
  • kb. 4 kanálnyi mennyiséget folpackra teszek és hengert készítek belőle,
  • a hengerek végét bepödröm,
  • lassan ráengedem a leves tetejére,
  • hagyjuk szép lassan főni, 
  • kb 5 perc után pördítünk rajta egyet,
  • további 5 percig főzzük,
  • amikor kicsit elhűlt, kinyomom a folpackból,
  • feldarabolom.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Turánné Szolnoki Valériának!

+ 1 Tipp

A leves helyett vegetás vízben is főzhetjük.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 388
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  
  • 388
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

4 hozzászólás

  1. Hollóné Takács Erzsébet szerint:

    Én az anyósomtól tanultam hasonló húsleves betétet , amit levesfasírtnak hívott és gombócok formájában bele kell főzni a levesbe. A csirke vagy tyúk mellét és a máját apróra elkaparom. Fűszereket : só, bors, apróra vágott fokhagyma, pici pirospaprikát teszünk bele, egy vagy két tojást és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lehessen gombócokat formálni belőle és ne essen szét főzés közben. Aztán a már kész, kicsit forrásban lévő levesbe egyenként beletesszük és néhány perc főzés után már fogyasztható is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek.

  2. Ambi szerint:

    Nem tudom, de nekem fenntartásaim vannak a műanyag folpackot belefőzni a levesbe ??

    • Nagy Jucó szerint:

      Töltheted esetleg a tyúk nyakába is vagy gézbe, vászonba csomagolva is kifőzheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 + 15 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás