Rántott tejbegríz receptje

A rántott tejbegríz talán kicsit furcsán hangzik elsőre. De ha már úgyis azt mondják, hogy mi magyarok mindent kirántunk, akkor próbáljuk ki ezt is. Aztán az első kóstolás után kiderül, érdemes-e időt pocsékolni a panírozásra.

rántott tejbegríz recept

Rántott tejbegríz receptje

Illésné Nagy Mária hozta ezt a receptet is. „Különleges finomságot ajánlok figyelmetekbe. Eredetileg Erdélyből származik a recept.
Először azt gondoltam, azt írom a receptben, hogy – „érzés szerint” készítendő, az adagolás tapasztalatból könnyen megvalósítható, de – rájöttem, aki először készíti és nincs nagy múltja, tapasztalata a konyhai tevékenységek végzésében, annak kimért adagokra, mennyiségekre van szüksége.
Hát így, ennyire egyszerűen készül! Bárki el tudja készíteni, garantálom, hogy nem fog csalódást okozni. És…nagyon finom!!! 

Hozzávalók

  • 1 liter tej,
  • 12 evőkanál búzadara,
  • kb. 4-6 evőkanál kristálycukor (nádcukor),
  • 1 vaníliáscukor.

Panírozáshoz: liszt, tojás zsemlemorzsa

Rántott tejbegrít elkészítése

  • a tejet feltettem forrni,
  • beletettem a cukrokat,
  • folyamatos keverés közben beleöntöttem a búzadarát,
  • sűrűsödésig főztem, akkor tökéletes, ha megáll benne a fakanál !!! ez nem vicc, tényleg! 
  • még forrón kiöntöttem egy szilikon lapra (lehet tálcára), kb. hüvelykujjnyi vastagságúra elsimítottam,
  • hagytam teljesen, hidegre kihűlni.
  • tetszőleges formára, négyszög, téglalap formára vágjuk (lehet bármilyen kiszúró formával szaggatni, pl, szív…stb.),
  • szokásos módon: lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába paníroztam,
  • közepesen forró olajban, mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem,
  • lecsepegtettem, papírkéztörlőre kiszedtem,
  • őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintettem.

Langyosan, hidegen is nagyon finom.
Lekvárral, dzsemmel, öntettel, szósszal, befőttel, gyümölcsökkel, stb… ajánlott a fogyasztása.

Jó étvágyat kívánok!

Még valami….
Azt mondják, hogy a magyarok „mindent” kirántanak  és, hogy „rántva, minden jobb!”
Hát, ha nem is mindent rántunk ki, de valóban, ebben az esetben rántva még jobbbbb! Ennyi!

Nagyon köszönjük a receptet!

További grízes (búzadarás) receptek

A bögrés grízes pite receptről azt állítja az olvasónk, hogy elronthatatlan. Ráadásul káprázatos finomság lesz belőle. A receptet elolvasva már én is biztos vagyok benne. De azért a próba sem marad el, mert biztos, ami biztos. Már mutatom is az egyszerű receptet.

A nagyon finom, ugyanakkor olcsó titokkrém nem más, mint búzadara krémesre keverésével készített grízhab. Az egyszerű és olcsó, sütés nélküli desszert a család minden tagjának azonnal a kedvence lesz. Jól lehűtve érdemes fogyasztani, úgy a legfinomabb. Az igazi ínyencek még citromhéj reszelékkel, csokiönttel, friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is megkoronázhatják.

A bougatsa görög grízes lepény. A ropogós réteslapok közé krémes vaníliás, grízes krém kerül, amit a a fahéj és a citrom íze tesz különlegessé. A bougatsa receptje egyszerű, a végeredmény sütemény pedig fennséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük