Mennyei bougatsa, görög grízes lepény receptje

A bougatsa görög grízes lepény. A ropogós réteslapok közé krémes vaníliás, grízes krém kerül, amit a a fahéj és a citrom íze tesz különlegessé. A bougatsa receptje egyszerű, a végeredmény sütemény pedig fennséges.

Bougatsa, görög grízes lepény tányéron

Bougatsa, görög grízes lepény receptje

Hozzávalói

  • 10 darab réteslap,
  • 8 dl tej.
  • 17 dkg búzadara,
  • 4 darab tojás,
  • 2 teáskanál vaníliakivonat,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 1 darab citrom reszelt héja,
  • 15 dkg vaj (lekenni),
  • ízlés szerint porcukor (a tálaláshoz).

Bougatsa elkészítése

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Öntsük a tejet egy lábasban, majd adjuk hozzá a búzadarát, főzzük, míg besűrűsödik. (Én mindig hideg tejbe teszem a búzadarát). Húzzuk le a tűzről.
  • Egy tálban keverjük össze a tojást, a vaníliát, a cukrot, a citromhéjat és a fahéjat. Adjuk a keveréket a tejbegrízhez, keverjük vele össze, majd tegyük vissza a tűzre, addig főzzük, míg egészen sűrű, pudingos állaga nem lesz. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni.
  • A vajat olvasszuk meg. Készítsük elő a réteslapokat és egy 25×33 centis tepsit.
  • Kenjük ki vajjal a tepsi alját és oldalait. Helyezzünk bele 5 réteslapot úgy, hogy mindegyik tetejét lekenjük olvasztott vajjal. A lap szélei nem baj, ha túllógnak a tepsin, sőt.
  • Öntsük rá a pudingot, egyenletesen oszlassuk el rajta. A túllogó széleket hajtsuk rá a pudingra. Tegyünk a tetejére is 5 réteslapot úgy, hogy mindegyiket kenjük le olvasztott vajjal, a túllógó részeket vágjuk le vagy hajtsuk vissza az előző módon. Kenjük le a tetejét bőven vajjal, majd egy éles késsel jelöljük be, vágjuk be, hogy lesznek majd a szeletek.
  • Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikámak!

További grízes sütemények receptje

A mézes krémes az egyik leghálásabb vendégváró sütemény. Jót tesz neki, ha előre elkészítjük és napikig eláll. A finom és egyszerű sütemény többféle módon is elkészíthető. Nálunk a klasszikus mézes krémes a kedvenc, de sokan a grízes krémmel készített változatra voksolnak. Olvasónk most ezutóbbinak a receptjét hozta el nekünk.

Nem tudom mi a grízes (búzadarás) sütemények igazi titka, de valami van, az biztos. Tippem azért van, talán az egyszerűséggel társuló nagyszerűség lehet. Tényleg mindegyik finom, legyen az egy krém vagy egy sütemény, biztos sikert arat. Csemegézz a legjobb grízes édesség receptek között!

Ha rajtam és olvasóimon múlna, akkor nem létezne olyan magyar konyha, ahol az idén ne készült volna legalább egy meggyes sütemény. Most ráadásul egy férfi ember által készített kitűnő receptet hoztam, ami méltó zárása lehet az idei meggy szezonnak. Így készül a bögrés grízes sütemény meggyel!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük