Házi mézes krémes klasszikusan receptje

A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló,  lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van. Sokan a krémbe grízt is kevernek, én most a hagyományos, gríz nélküli változatot hoztam, mert szerintem ez finomabb.

házi mézes krémes

Házi mézes krémes receptje

A házi mézes krémes mellett szól a finomságán túl, az előre elkészíthetősége. Akár napokkal előbb megsüthetjük, sőt még az is jót is tesz neki, ha a krémmel megtöltve áll egy kicsit.

Hozzávalók (közepes méretű tepsihez)

Tésztához

  • 1 tojás,
  • 2 kanál méz,
  • 2 kanál tej,
  • 10 dkg zsír,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 kávés kanál szódabikarbona,
  • 45 dkg liszt

Krémhez

  • 4 dl tej,
  • 4 kanál liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 17 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor

Házi mézes krémes elkészítése

  • a tészta hozzávalóit a liszt kivételével  gőz felett 5 percig keverjük,
  • még melegen hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk,
  • három egyenlő részre osztjuk a tésztát,
  • mindegyiket kinyújtjuk és tepsi hátán közepes lángon egyesével megsütjük,
  • a tejbe beletesszük a lisztet és összefőzzük,
  • ha kihűlt, beletesszük a vajat, a porcukrot és a vaníliát,
  • jól kikeverjük,
  • a 3 lapot megtöltjük a krémmel és csokimázat teszünk rá.

Csoki máz készítése

3 kanál kakaót, 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzünk, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a tésztára rakjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

A mézes krémes az egyik leghálásabb vendégváró sütemény. Jót tesz neki, ha előre elkészítjük és napikig eláll. A finom és egyszerű sütemény többféle módon is elkészíthető. Nálunk a klasszikus mézes krémes a kedvenc, de sokan a grízes krémmel készített változatra voksolnak. Olvasónk most ezutóbbinak a receptjét hozta el nekünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük