Házi mézes krémes klasszikusan

A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló,  lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van.

házi mézes krémes

A házi mézes krémes mellett szól a finomságán túl, az előre elkészíthetősége. Akár napokkal előbb megsüthetjük, sőt még az is jót is tesz neki, ha a krémmel megtöltve áll egy kicsit.

Házi mézes krémes hozzávalói (közepes méretű tepsihez)

Tésztához

  • 1 tojás,
  • 2 kanál méz,
  • 2 kanál tej,
  • 10 dkg zsír,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 kávés kanál szódabikarbona,
  • 45 dkg liszt

Krémhez

  • 4 dl tej,
  • 4 kanál liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 17 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor

Házi mézes krémes elkészítése

  • a tészta hozzávalóit a liszt kivételével  gőz felett 5 percig keverjük,
  • még melegen hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk,
  • három egyenlő részre osztjuk a tésztát,
  • mindegyiket kinyújtjuk és tepsi hátán közepes lángon egyesével megsütjük,
  • a tejbe beletesszük a lisztet és összefőzzük,
  • ha kihűlt, beletesszük a vajat, a porcukrot és a vaníliát,
  • jól kikeverjük,
  • a 3 lapot megtöltjük a krémmel és csokimázat teszünk rá.

Csoki máz készítése

3 kanál kakaót, 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzünk, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a tésztára rakjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük