Titokkrém, azaz grízhab receptje

A titokkrém nem más, mint grízhab. Az egyszerű és olcsó, sütés nélküli desszert a család minden tagjának azonnal a kedvence lesz. Jól lehűtve érdemes fogyasztani, úgy a legfinomabb. Az igazi ínyencek még tejszínhabbal is megkoronázhatják.

titokkrém: grízhab

Titokkrém, grízhab receptje

A gríz (búzadara) nagyon jó alapanyag. Sok minden készíthető belőle. Kedvelt levesbetét a grízgaluska,  a tejbegríz sósan és édesen is kitűnő. Igazi ínyencek még ki is ránthatják a tejbegrízt.

Szeles Éva osztotta meg a grízhab régi erdélyi receptjét.

„45 éve tanultam, a gyerekeim imádják. Olyan könnyű, habos lesz, mint a tojáshab.”

Titokkrém hozzávalói

  • 1/2 liter víz,
  • 3 kanál búzadara,
  • 6 kanál cukor,
  • 1 citrom reszelt héja és leve,
  • tetejére tejszínhab vagy csoki.

Titokkrém elkészítése

  • a vízbe beleteszem az összes hozzávalót,
  • felfőzöm, míg a dara megpuhul,  kb 6 percig,
  • jól megdagad, akkor jó, ha átlátszó, enyves állagú,
  • nagyon hidegre kihűtöm,
  • majd habverővel felverem fehér habbá, jó sokáig kell verni, kézi habverővel 25-30 perc, gépivel kb ennek a fele.

Nem kell félni, mert nagyon finom hab lesz belőle! Kis tálkákba szedem, és a tetejét tejszínhabbal vagy csokival díszítem.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

Soós Prokópius Júlia tippje: „Gyermekkorom óta a kedvencem. Érdemes már melegen megkezdeni habverővel lazítani, tényleg habkönnyű lesz. :)”

Tipp: Ne legyünk türelmetlenek, ez az amire érdemes várni. Jól lehűtve a legfinomabb, ezért fogyasztás előtt pár órára tegyük be a hűtőbe.

Víz helyett gyümölcslével is készíthetjük, akkor az már eleve megadja az alapízét. 

Nagyon jól illik hozzá a csokiöntet, amit akár melegen is ráönthetünk. 

Szintén jó ötlet tálaláskor friss gyümölcsöt vagy dupla gyümölcsös öntetet adni hozzá.

Dupla gyümölcsös öntet fagyihoz, gombóchoz, sütihez

További hasonló receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Péter szerint:

    Nagyon,finom lett ! Köszönöm az ötletet !

  2. Babai Katalin szerint:

    Nagyon tetszik ez az oldal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük