Tejbegríz sósan, túróval és tejföllel

Bevallom, nekem még sosem jutott eszembe, hogy a tejbegríz sósan is finom lehet. A tejbegríz, ahogy én ismerem, édes és jó sok kakaóval, esetleg fahéjjal megszórt. A túróval és tejföllel készülő sós változat viszont egész jól hangzik, főleg a karácsonyi és új évi kajakóma után, amikor már elegünk van a húsból és az édes ízekből, és valami könnyebb ételre vágyunk.

tejbegríz sósan, túróval és tejföllel

Tejbegríz sósan

Vas Sándorné ajánlotta az egyszerű és gyors vacsorára is kitűnő receptet.

„Egy könnyű vacsora. Tejbegríz sósan, lerakva túróval és tejföllel. Meglocsoltam zöldség zöldje olajjal és olyannal, amibe sárgarépa chipset sütöttem. Lehet juhtúróval is készíteni, de én tehéntúrót használtam, mert így lágyabb.”

Hozzávalók

  • 5 púpozott evőkanál búzadara (gríz)
  • 3 dl tej,
  • 2 dl víz,
  • 1 kávéskanál só,
  • túró tetszés szerint,
  • tejföl tetszés szerint,
  • fűszerolaj tetszés szerint, ezt saját magunk is egyszerűen elkészíthetjük.

Fűszerolaj készítése házilag

Tejbegríz sósan elkészítése

  • Hagyományos módon tejbegrízt készítünk cukor nélkül, a 3 dl tej és 2 dl víz keverékéből, a grízből, sóból.
  • Forraljuk fel a tejet és a vizet, és állandó keverés mellett tegyük bele a búzadarát, sót, és főzzük öt percet.
  • A kész sós tejbegrízt tegyük egy tálba és rétegezzük rá a túrót és a tejfölt. 
  • Ha szükséges, tovább süzzuk.
  • Tegyünk a tetejére finom fűszerolajat.

Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!

Jó étvágyat!

További búzadarás, azaz grízes receptek

Krémes tejbegríz szelet

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük