Krémes tejbegríz szelet

A krémes tejbegríz szelet egy újabb bizonyíték arra, mennyire finom sütemények készülhetnek búzadarából, azaz grízből. Azt hiszem ez is joggal bekerülhetne a legjobb grízes édesség receptek listájába.

Krémes tejbegríz szelet

Krémes tejbegríz szelet

Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez

A krémhez:

  • 7 dl tej,
  • 7 evőkanál búzadara (gríz)
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • pici olaj a tepsi kikenéséhez

A tésztához:

  • 5 db tojás,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 0,8 dl tej,
  • 0,8 dl olaj,
  • 20 dkg liszt (+ egy kicsi a tepsihez),
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 1 dkg sütőpor

A tetejére:

  • kakaópor

Elkészítés

  • A krémhez a tejben sűrűre főzzük a búzadarát, és néha-néha megkevergetve teljesen kihűtjük. Én letakarom így nem kell keverni és nem “bőrösödik” meg a teteje.
  • A puha vajat a cukrokkal és a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt, és robotgéppel jól összekeverjük.
  • A tésztához a tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd az olajat, mellyel szintén jól elkeverjük.
  • A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd hozzákeverjük a tojásos masszához.
  • Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások keményre felvert habját. Én ezt egy lyukas közepű kanállal végzem el így nem törik össze a tojásfehérjehab.
  • Olajjal kikent, kilisztezett 28×40-es tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő, ezért végezzünk tűpróbát.
  • A kihűlt tésztát kettévágjuk, egyenletesen megkenjük a krémmel a tetejére is hagyunk krémet.
  • Ha nagyon lágy a krém, 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen lehessen szeletelni, majd kakaóporral meghintjük a tetejét, és felszeletelve tálaljuk.Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük