Házi őszibaracklé készítése egyszerűen
A kertben termelt zöldségekből és gyümölcsökből érdemes a kevés friss gyümölcsöt kínáló és vitaminszegény napokra is bespájzolni. A mélyhűtés energiaigényes tartósítás, ezzel szemben a befőzésnél a tároláshoz nem kell energiát használnunk. Egy jó recepttel a gyümölcsökből nagyon finom lekvárok, befőttek és az ivólevek készíthetők, amik ráadásul jó sokáig el is állnak. Olvasónk a házi őszibaracklé készítésének rejtelmeibe avat be bennünket.
Hangya Erika: „Próbáltam őszibaracklevet készíteni. Nekem ízlik. Ajándéknak szánom, így szépen fel is díszítettem.”
Házi őszibaracklé hozzávalói
- érett őszi barack,
- citromsav,
- víz,
- cukor
Elkészítése
- a barackokat megtisztítottam,
- összevágtam, kb. 1kg lett,
- lábosba tettem,
- és annyi vizet öntöttem rá,hogy ellepje.
- egy kávéskanál citromsav került bele,
- majd puhára főztem.
- botmixerrel összeturmixoltam,
- hígítottam kb. 3 liter vízzel,
- egy kávéskanál citromsavat és fél kg cukrot adtam hozzá,
- majd újból felforraltam és kb. 10percig főztem,
- majd forrón üvegekbe öntöttem és kupakoztam.
Évekig eláll tartósítószermentesen. És persze finom lett. Tetszőlegesen lehet főzés előtt cukrozni és vízzel hígítani. Az enyém így 33%-os lett.
Baracsi Ferencné főzés nélkül készíti. „Csak meghámozom, és turmixolom. Semmi tartósító kis cukor, citromsav ízlés szerint és a befőzőgépben 20 perc 80 fokon tartósítom. 2 évig is eláll. Kb 20 liter lett. nagyon finom!!!”
Nagyon köszönöm az olvasóknak a receptet!
Befőzési praktikák a gyümölcsök tartósításához
Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?