Téli pogácsa – remek sör vagy borkorcsolya receptje

Téli pogácsa receptet kaptunk Illésné Nagy Máriától. A remek sör és borkorcsolya igen tartalmas, igazi kalóriabomba, nem véletlenül kapta a téli jelzőt. Egy jó kis forralt bort is el tudnék képzelni mellé.

téli pogácsa

“Érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis, ezt a receptet egy üzletlánc szórólapjának hátoldalán találta az anyukám 🙂
Már sokszor elkészítettem, nagyon szeretjük! 😉
Remek sör vagy borkorcsolya, ízletes és nagyon eteti magát…! Jó szívvel ajánlom az elkészítését.” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.

Téli pogácsa

Hozzávalók: (50 darab közepes méretűhöz)

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj,
  • 1,5 teáskanál só,
  • őrölt bors,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • csipet cukor.

Belevalóhoz:

  • 1 nagy fej lilahagyma,
  • 10 dkg füstölt sonka (nyers, lehet tarja is, vagy akár kockázott bacon),
  • 1 evőkanál olvasztott kacsazsír

Lekenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére:

  • reszelt sajt a tetejére

Elkészítése

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot (ízlés szerint). A tejfölt elkeverjük az élesztővel és a cukorral, majd a lisztes masszához adjuk, összegyúrjuk.
Ha szükséges, az összeállításnál adhatunk hozzá egy kevés tejet.
Hideg helyen, kb. 30 percig pihentetjük.
A “belevalóhoz” a hagymát apró kockákra vágjuk, a kacsazsíron elkezdjük sütni, a nyers, füstölt sonkát szintén kockákra vágjuk és a hagymához tesszük. Rövid ideig együtt sütjük, kihűtjük.
A tésztát kinyújtjuk, ráborítjuk a sonkás hagymát, elterítjük rajta. Bal, majd jobb oldalát a közepéig behajtjuk, majd alulról és felűlről is ugyanígy behajtjuk. 10 percenként még 3x megismételjük a nyújtást, majd a hajtogatást.
Kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét és egy felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 20 percig kelesztjük. 190 fokon, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

Melegen is nagyon finom, kihűlve még jobban előjönnek az ízek 😋
Jó sütögetést kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 407
  • 12
  •  
  •  
  • 407
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás