Hempergetett gríz házi lekvárral – egyszerű desszert

Azt vettem észre, hogy akár milyen grízes receptet osztok meg, annak mindig nagy sikere van. Legyen az akár egy sós változat, vagy rántott gríz, bögrés grízes pite vagy a titokkrém, azaz a grízhab, mindig nagy tetszést arat és mindig jön egy újabb jó ötlet az olvasóktól. Most például a sütőben sült hempergetett gríz receptje.

legjobb lekvár receptek

Mi az a gríz?

A gríz vagy másnéven búzadara nem más, mint egy gabona őrlemény, amit sokoldalúan felhasználhatunk a konyhában. A búzadara, akárcsak a liszt, az egyik legfontosabb és leggyakrabban használt gabonából, búzából készül. A lisztnél durvábbra őrlik, létezik teljes kiőrlésű változata, sőt az tönkölybúzából előállítottat is vásárolhatunk.

Hempergetett gríz készítése

Csománé Macsuga Hortenzia árulta el, milyen finomságot készít grízből.  „Ha nincs kedvetek bajlódni a panírozással, akkor csináljatok hempergetett grízt! Egyszerűbb, gyorsabb, és isteni finom.

Recept: ugyanúgy megfőzöd a tejbegrízt, hagyod langyosra hűlni. Zsemlemorzsát pirítunk, mint a gombóchoz és vizes evőkanállal kiszaggatod a grízt. A kiszaggatott grízt zsemlemorzsában megforgatjuk és egy margarinnal kikent jénai tálba rakjuk. Finoman megszórjuk fahéjas cukorral, és baracklekvárt csurgatunk rá. Jöhet a következő sor gríz. Amikor elfogyott, beteszed a sütőbe és átsütöd. Mi úgy szeretjük, ha kicsit sültebb. A lekvárt természetesen ízlés szerint változtathatod, vagy csak utólag teszed rá. Tartalmas leves után kiváló második. Desszertnek sem rossz. Próbáljátok ki, szeretni fogjátok! Jó étvágyat hozzá! 😊”

Nagyon köszönöm a receptötletet Csománé Macsuga Hortenziának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük