Rakott kel (rakott kelkásposzta) készítése

A rakott kel tipikus őszi, tápláló étel. Minden megvan benne ami kell. Szaftos, ízes és nem mellesleg egyszerű elkészíteni. 

rakott kel

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső takaró-levelek. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer, nátriumban szegény.  100 g-nak csupán 30 kcal-t tartalmaz, így diétázok is bátran fogyaszthatják.

Rakott kel hozzávalói

  • 2 szép fej kelkáposzta,
  • 1 kg darált hús,
  • 2 tasak gyorsrizs,
  • 1 fej vörös hagyma,
  • kevés olaj,
  • só, bors,
  • 1 evőkanál őrölt piros paprika
  • 4 dl tejföl .

Elkészítése

  • a kelkáposztát négybe vágjuk,
  • majd a torzsát és a vastag részt kivágjuk belőle,
  • ezután egy lábasban sós vízben roppanósra főzzük,
  • a vizet leszűrjük róla,
  • közben a két tasak rizst is megfőzzük sós vízben,
  • ezt is lecsurgatjuk,
  • egy nagy serpenyőbe kevés olajon megdinszteljük a fej apróra vágott vöröshagymát,
  • hozzáadjuk a darált húst, ezt is zsírjára dinszteljük, 
  • sózzuk, borsozzuk,
  • ízlés szerint hozzáadjuk a paprikát is,
  • ha a hús megfőtt, belekeverjük a főtt rizst elkeverjük a hússal,
  • egy nagy tepsiben alulra elhelyezzük a főtt kelkáposzta felét,
  • ráterítjük egyenletesen a rizses húst
  • majd a kel másik felét a tetején elrendezzük,
  • az egészet megkenjük bőven tejföllel,
  • pirosodásig készre sütjük, (180°- on kb. 40-45 perc).

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás