Rakott kel (rakott kelkáposzta) készítése

A rakott kel (rakott kelkáposzta) tipikus őszi, tápláló étel. Minden megvan benne ami kell. Szaftos, ízes és nem mellesleg egyszerű elkészíteni. 

rakott kel

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső takaró-levelek. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer, nátriumban szegény.  100 g-nak csupán 30 kcal-t tartalmaz, így diétázok is bátran fogyaszthatják.

Rakott kel hozzávalói

  • 2 szép fej kelkáposzta,
  • 1 kg darált hús,
  • 2 tasak gyorsrizs,
  • 1 fej vörös hagyma,
  • kevés olaj,
  • só,
  • bors,
  • 1 evőkanál őrölt piros paprika
  • 4 dl tejföl .

Elkészítése

  • a kelkáposztát négybe vágjuk,
  • majd a torzsát és a vastag részt kivágjuk belőle,
  • ezután egy lábasban sós vízben roppanósra főzzük,
  • a vizet leszűrjük róla,
  • közben a két tasak rizst is megfőzzük sós vízben,
  • ezt is lecsurgatjuk,
  • egy nagy serpenyőbe kevés olajon megdinszteljük a fej apróra vágott vöröshagymát,
  • hozzáadjuk a darált húst, ezt is zsírjára dinszteljük, 
  • sózzuk, borsozzuk,
  • ízlés szerint hozzáadjuk a paprikát is,
  • ha a hús megfőtt, belekeverjük a főtt rizst elkeverjük a hússal,
  • egy nagy tepsiben alulra elhelyezzük a főtt kelkáposzta felét,
  • ráterítjük egyenletesen a rizses húst
  • majd a kel másik felét a tetején elrendezzük,
  • az egészet megkenjük bőven tejföllel,
  • pirosodásig készre sütjük, (180°- on kb. 40-45 perc).

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük a receptet Bagányné Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 3 =