Tök jó joghurtos zsemle
A tök jó joghurtos zsemle többszörösen kiérdemelte a nevét. Egyrészt nagyon finom, másrészt egy kis kreativitásnak köszönhetően a tökös a kinézete. Így ősszel igazán aktuális, akár egy halloween partira is készülhet.
Tök jó joghurtos zsemle
Egyik rendszeres „szakácsunk”, Illésné Nagy Mária aktualizálta a joghurtos zsemlét az évszakhoz. „Egy jó kis zsemle alapreceptből egy kis kreativitással tököcskéket készítettem. A forrás a http://tucsokbogar.blogspot.hu joghurtos zsemléje volt.
Nagyon jól formázható a tészta, könnyű bánni vele.
Körben ollóval bevagdostam, szép szabályos kis tököcskéket kaptam. Tejszínes tojássárgával lekentem amitől gyönyörű színűre sültek.
A tököcskék szára szőlőfürt kocsány vége volt…”
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 3 evőkanál méz,
- 1 dl langyos víz,
- 2 dl joghurt,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1,5 teáskanál só.
Elkészítése
- A langyos, mézes vízben felfuttatjuk az élesztőt.
- A kimért liszthez öntjük, joghurtot, olívaolajat, sót adunk hozzá, összedolgozzuk, dagasztjuk. 1 dl víz elég volt, natúr joghurtot használtam hozzá.
- Duplájára kelesztjük, átgyúrjuk, 12 felé osztjuk, zsemle formára gömbölyítjük és ollóval körben 5 helyen bevágjuk.
- Tepsire ültetjük kicsit távol egymástól, mert sülés közben szépen megnőnek.
- Lekenjük pici tejszínnel elkevert tojássárgával, kb. 20 percig kelesztjük.
- 200 fokos sütőben 20 – 25 perc alatt szép narancsos – barna színűre sütjük.
Jó sütögetést kívánok!
Nagyon köszönjük a szuper ötletes receptet Illésné Nagy Máriának!