Házi vizes zsemle készítése – ropogós és foszlós

Kell-e jobb reggelire, mint egy ropogós és foszlós házi vizes zsemle? A kedvelt péksüteményt is egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük otthon is. Mutatom is receptet!

vizes zsemle

Házi vizes zsemle

A zsemle vagy zsömle kis, cipószerű, kerek péksütemény, melynek legegyszerűbb verziója úgy készül, hogy a vizet élesztővel elkeverik, majd a lisztet hozzáadva pihentetik, letakarva kelesztik. Formázás után nagyon forró sütőben sütik. Lehet önmagában is fogyasztani, vajjal megkenve, vagy különféle feltétekkel, szendvicsként.

A zsemlét a világ számos országában ismerik és készítik. Magyar neve a német Semmel egy korábbi alakjából (‘semele’) származik, amely viszont a latin eredetű simila („finomliszt”) szóhoz vezethető vissza. Először zemle alakban létezett, majd a z hang zsésült. Ausztriában már a 18. század közepén készítették az itthon is ismert, úgynevezett császárzsömlét (Kaisersemmel). A legenda szerint azért kapta ezt a nevet, mert a pékek petíciót nyújtottak be a császárhoz, hogy segítsen felszabadítani az addig fix áras zsemlepiacot. – írja a wikipédia.

A házi foszlós sóskifli, köménymagos-vajas kifli és a ropogós tejes kifli után ideje egy a zsemle receptjét is megmutatnom.

Hozzávalók – 8 darabhoz

  • 50 dkg finom liszt,
  • 3 dl víz,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 teáskanál só,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 tojás a tésztába,
  • 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítése

  • a tészta hozzávalóit a kenéshez szükséges tojás kivételével összedolgozzuk,
  • majd kelesztjük,
  • a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk,
  • mindegyik darabból kis gombócokat formálunk,
  • lekenjük tojással,
  • előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Annának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük