Rácbab, a tejfölös, húsos főétel

A zöldbab azon zöldségek közé tartozik, amit a világ legnagyobb területén ismernek és szeretnek. Magyarországon leginkább leves vagy főzelék készül belőle. A változatosság kedvéért most itt a rácbab receptje.

rácbab

Miért együnk zöldbabot?

A zöldbab (Phasaolus vulgaris) régen a szegények eledelének számított, ma már egész más a helyzet. A népies néven a paszuly vagy a fuszulyka a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Két fő fajtája ismert. A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karóbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be. Mindkettőt termelik zöldfogyasztásra és szárazbabnak is. Igen, ugyanarról a növényről beszélünk szárazbab és zöldbab esetén, csak zöldbabhoz a növény korai fejlődési szakaszában szedik le a hüvelyeket, míg szárazbabhoz hagyják beérni a magokat.

Nálunk leginkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztjuk, Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat kedvelik.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért a fogyókúrázok körében is igen kedvelt. B1-, B2-és a C-vitamint, valamint jelentős élelmirostot is tartalmaz. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.

Rácbab hozzávalói

  • 60 dkg sertéscomb, 
  • 1 kg zöldbab,
  • kevés olaj vagy zsír,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 db paprika,
  • 1 db  paradicsom,
  • só, 
  • fűszerpaprika, 
  • bors,
  • 1 -2 kanál liszt,
  • 2-4 dl tejföl.

Rácbab elkészítése

  • a hagymát apróra várom,
  • megsózom,
  • egy kevés zsiradékon megpirítom,
  • megszórom paprikával, borssal,
  • a húst kis kockákra vágom és hozzáadom,
  • gyakori kevergetés mellett fehéredésig sütöm,
  • hozzaáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát,
  • kevés vízzel felöntöm,
  • ha szükséges pótolom a vizet és majdnem puhára főzöm a húst,
  • ekkor hozzáadom az aprított zöldbabot,
  • felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje,
  • ha szükséges tovább fűszerezem,
  • elkészítem a habarást.
  • a tejfölt a liszttel egy tálkában habverővel simára keverem,
  • a rácbab levéből folyamatos keverés mellett néhány merőkanállal lassan hozzáöntök,
  • majd a habarást hozzáadom az ételhez.
  • Kevergetve rottyantok egyet rajta.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás