Így lesz az éretlen fügéből isteni fügebefőtt

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt. Most itt a megoldás arra is, hogy az éretlen gyümölcsből finom fügebefőtt legyen! 

fügebefőtt

A füge első termése július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. A gyümölcs csak teljesen éretten  zamatos, éretlen állapotban tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább.

Az érett fügéből kitűnő fügelekvárt főzhetünk, ami különböző fűszerekkel akár pikánsá is tehető. A fügefa leveléből szörpöt készíthetünk, de az éretlen fügétől sem kell megválnunk, abból kitűnő befőtt készülhet.

Pulainé Akács Anikó olvasóknak az éretlen füge felhasználására vagy egy kiváló praktikája.

Fügebefőtt készítése éretlen gyümölcsből

„Én a félig érett füge „hasznosítására” tudok receptet. Édesanyám receptje, én is így teszem el. Nem kalóriaszegény, de nagyon finom. A fügét megszurkáljuk (én desszertvillát használok) és éjszakára timsós vízbe áztatjuk.

Kicsit több vizet töltök rá mint ami ellepi. Kb 4 liter vízhez 5 dkg timsót tettem. Elolvad és utána mehet bele a füge. Timsót gazdaboltban lehet venni.

Másnap lecsorgatjuk, amennyi a füge súlya, annyi cukorból középsűrű szirupot főzünk. Beletesszük a fügét és 5 percig forraljuk, félretesszük.

Másnap ismét felforraljuk és üvegekbe rakjuk, a forró szirupot ráöntjük és lezárjuk az üveget.”

Nagyon köszönöm a szuper receptet Pulainé Akács Anikónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük