Így lesz az éretlen fügéből isteni fügebefőtt

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcsből finom ételek alapanyaga lehet, készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt. Most itt a megoldás arra is, hogy az éretlen gyümölcsből finom fügebefőtt legyen! 

fügebefőtt

Az első termés július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. A gyümölcs csak teljesen éretten  zamatos, éretlen állapotban tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább. Pulainé Akács Anikó olvasóknak az éretlen füge felhasználására vagy egy kiváló praktikája.

Fügebefőtt készítése éretlen gyümölcsből

"Én a félig érett füge "hasznosítására" tudok receptet. Édesanyám receptje, én is így teszem el. Nem kalóriaszegény, de nagyon finom. A fügét megszurkáljuk (én desszertvillát használok) és éjszakára timsós vízbe áztatjuk.

Kicsit több vizet töltök rá mint ami ellepi. Kb 4 liter vízhez 5 dkg timsót tettem. Elolvad és utána mehet bele a füge. Timsót gazdaboltban lehet venni.

Másnap lecsorgatjuk, amennyi a füge súlya, annyi cukorból középsűrű szirupot főzünk. Beletesszük a fügét és 5 percig forraljuk, félretesszük.

Másnap ismét felforraljuk és üvegekbe rakjuk, a forró szirupot ráöntjük és lezárjuk az üveget."

Nagyon köszönöm a szuper receptet Pulainé Akács Anikónak!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

Itt mindent megtudhatsz a füge gondozásáról, szaporításáról, teleltetéséről:

Füge, az ellenálló és dekoratív mediterrán szépség

  • 76
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  • 76
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

nyolc + 19 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás