Így lesz az éretlen fügéből isteni fügebefőtt

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt. Most itt a megoldás arra is, hogy az éretlen gyümölcsből finom fügebefőtt legyen! 

fügebefőtt

A füge első termése július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. A gyümölcs csak teljesen éretten  zamatos, éretlen állapotban tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább. Pulainé Akács Anikó olvasóknak az éretlen füge felhasználására vagy egy kiváló praktikája.

Fügebefőtt készítése éretlen gyümölcsből

„Én a félig érett füge „hasznosítására” tudok receptet. Édesanyám receptje, én is így teszem el. Nem kalóriaszegény, de nagyon finom. A fügét megszurkáljuk (én desszertvillát használok) és éjszakára timsós vízbe áztatjuk.

Kicsit több vizet töltök rá mint ami ellepi. Kb 4 liter vízhez 5 dkg timsót tettem. Elolvad és utána mehet bele a füge. Timsót gazdaboltban lehet venni.

Másnap lecsorgatjuk, amennyi a füge súlya, annyi cukorból középsűrű szirupot főzünk. Beletesszük a fügét és 5 percig forraljuk, félretesszük.

Másnap ismét felforraljuk és üvegekbe rakjuk, a forró szirupot ráöntjük és lezárjuk az üveget.”

Nagyon köszönöm a szuper receptet Pulainé Akács Anikónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük