Fenséges fügelekvár egyszerűen

A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos lekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk. 

fügelekvár

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de már nagyon régóta termesztik Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain, a kert védett zugaiban is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, de készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt is. Sőt már azt is megmutattam, hogy az éretlen gyümölcsből hogy lesz finom fügebefőtt.

füge első termése július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. Akkor szüretelhetjük, ha színe lilára vált és elkezd puhulni. A gyümölcs csak teljesen éretten zamatos. Az éretlen állapotában tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább. Fügelekvár csak érett gyümölcsből készíthető.

Fügelekvár

Hozzávalók

  • 3 kg füge,
  • 2 csomag Haas lekvár 3:1,
  • cukor,
  • citrom leve.

Elkészítése

  • A fügét alaposan megmossuk és a szárukat levágjuk. Hámozni nem kell.
  • Botmixerrel pürésítjük.
  • Lábos tesszük és hozzáadjuk a két csomag Haas lekvárt.
  • Hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét és előirás szerint elkészítjük.
  • A végeredmény nem betonkemény, de nem is híg lekvár, éppen még kenhető.

Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!

További tipp:
Irén Szöllősiné: “Én ízesíteni szoktam egy kis őrölt fahéjjal és kevés szegfűszeggel is, nagyon finom lesz tőle.”

Köszönöm a megosztásokat!
  • 236
  • 15
  •  
  •  
  • 236
  •  
  • 15
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − tíz =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás