Fenséges fügelekvár egyszerűen
A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos lekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk.
A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de már nagyon régóta termesztik Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain, a kert védett zugaiban is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, de készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt is. Sőt már azt is megmutattam, hogy az éretlen gyümölcsből hogy lesz finom fügebefőtt.
A füge első termése július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. Akkor szüretelhetjük, ha színe lilára vált és elkezd puhulni. A gyümölcs csak teljesen éretten zamatos. Az éretlen állapotában tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább. Fügelekvár csak érett gyümölcsből készíthető.
Fügelekvár
Hozzávalók
- 3 kg füge,
- 2 csomag Haas lekvár 3:1,
- cukor,
- citrom leve.
Elkészítése
- A fügét alaposan megmossuk és a szárukat levágjuk. Hámozni nem kell.
- Botmixerrel pürésítjük.
- Lábos tesszük és hozzáadjuk a két csomag Haas lekvárt.
- Hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét és előirás szerint elkészítjük.
- A végeredmény nem betonkemény, de nem is híg lekvár, éppen még kenhető.
Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!
További tipp:
Irén Szöllősiné: „Én ízesíteni szoktam egy kis őrölt fahéjjal és kevés szegfűszeggel is, nagyon finom lesz tőle.”