Fenséges fügelekvár egyszerűen

A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos fügelekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk. A recept egyszerű, az elkészítés gyors, a végeredmény fenséges.

fügelekvár

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de már nagyon régóta termesztik Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain, a kert védett zugaiban is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, de készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt is. Sőt már azt is megmutattam, hogy az éretlen gyümölcsből hogy lesz finom fügebefőtt.

füge első termése július végén szüretelhető, meleg, napfényes őszökön a második termés is beérik. Akkor szüretelhetjük, ha színe lilára vált és elkezd puhulni. A gyümölcs csak teljesen éretten zamatos. Az éretlen állapotában tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A füge nem utóérő, ezért a félérett gyümölcs leszedve nem érik tovább. Fügelekvár csak érett gyümölcsből készíthető.

Fügelekvár egyszerűne receptje

Hozzávalók

  • 3 kg füge,
  • 2 csomag Haas lekvár 3:1,
  • cukor,
  • citrom leve.

Fügelekvár készítése

  • A fügét alaposan megmossuk és a szárukat levágjuk. Hámozni nem kell.
  • Botmixerrel pürésítjük.
  • Lábos tesszük és hozzáadjuk a két csomag Haas lekvárt.
  • Hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét és előirás szerint elkészítjük.
  • A végeredmény nem betonkemény, de nem is híg lekvár, éppen még kenhető.

Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!

További tipp:
Irén Szöllősiné: „Én ízesíteni szoktam egy kis őrölt fahéjjal és kevés szegfűszeggel is, nagyon finom lesz tőle.”

További receptek a füge feldolgozásához

Pikáns fügelekvár készítéséhez hoztam olvasói ötleteket. Bár mutattam már, hogy készül a fenséges fügelekvár, de ha nálad is terem még a füge, akkor jól jöhet egy kicsit más recept.

Kevesen tudják, hogy a füge zamatos termésén túl a levelei is hasznosíthatók. Már pedig a fügefalevél szörp nyáron kellemes hűsítő, míg télen a nyár ízeit varázsolja az asztalra. Már mutatom is az egyszerű hozzávalókból készülő szörp receptjét.

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt. Most itt a megoldás arra is, hogy az éretlen gyümölcsből finom fügebefőtt legyen!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük