Sztrapacska, a szlovákok nemzeti étele
A sztrapacska (haluska), a szlovákok nemzeti étele nagyon jó bizonyíték arra, hogy az egyszerű receptből készülő étel is lehet finom. A juhtúrós galuska nyers reszelt burgonyából készül, tetejére túró, tejföl és pirított szalonna kerül.
Sztrapacska receptje
A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt a juhtúrós galuskát (bryndzové halušky) kínálják ezen néven. Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel. – írja a wikipédia.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt,
- 3 db közepes burgonya,
- ízlés szerint só,
- 1 mokkáskanál fehér bors,
- 1 csipet fokhagymasó,
- víz.
Tetejére:
- ízlés szerint tehéntúró vagy juhtúró,
- ízlés szerint tejföl,
- pirított szalonna darabok.
Elkészítése
- A burgonyákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a reszelt burgonyával.
- Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
- A szalonnát felkockázzuk.
- Serpenyőben megsütjük.
- A tészta masszát nokedliszaggatón beleszaggatjuk a forrásban lévő sós vízbe, majd kifőzzük.
- Leszűrés után tálba szedjük, olajjal elkeverjük.
- A tálalás történhet tehéntúróval, juhtúróval, tejföllel és a szalonna darabokkal.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!