Sztrapacska, a szlovákok nemzeti étele

A sztrapacska (haluska), a szlovákok nemzeti étele nagyon jó bizonyíték arra, hogy az egyszerű receptből készülő étel is lehet finom. A juhtúrós galuska nyers reszelt burgonyából készül, tetejére túró, tejföl és pirított szalonna kerül. 

juhtúrós sztrapacska tányéron

Sztrapacska receptje

A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt a juhtúrós galuskát (bryndzové halušky) kínálják ezen néven. Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel. – írja a wikipédia.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g liszt,
  • 3 db közepes burgonya,
  • ízlés szerint só,
  • 1 mokkáskanál fehér bors,
  • 1 csipet fokhagymasó,
  • víz.

Tetejére:

  • ízlés szerint tehéntúró vagy juhtúró,
  • ízlés szerint tejföl,
  • pirított szalonna darabok.

Elkészítése

  • A burgonyákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
  • A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a reszelt burgonyával.
  • Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  • A szalonnát felkockázzuk.
  • Serpenyőben megsütjük.
  • A tészta masszát nokedliszaggatón beleszaggatjuk a forrásban lévő sós vízbe, majd kifőzzük.
  • Leszűrés után tálba szedjük, olajjal elkeverjük.
  • A tálalás történhet tehéntúróval, juhtúróval, tejföllel és a szalonna darabokkal.

Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük