Sztrapacska, a szlovákok nemzeti étele

A sztrapacska és a haluska, a szlovákok két nemzeti étele nagyon jó bizonyíték arra, hogy az egyszerű receptből készülő étel is lehet finom. A juhtúrós galuska, amit nálunk tévesen juhtúrós sztrapacskának hívunk,  nyers reszelt burgonyából készül, tetejére túró, tejföl és pirított szalonna kerül. 

juhtúrós sztrapacska tányéron

Sztrapacska vagy galuska?

„A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt a juhtúrós galuskát (bryndzové halušky) kínálják ezen néven. Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel.” – írja a wikipédia.

Szóval akkor most nem sztrapacska receptet mutaok, hanem azt, hogy készül a haluska, vagyis a hójuhtúrós galuska.

Juhtúrós galuska (haluska) hozzávalói

A tésztához:

  • 500 g liszt,
  • 3 db közepes burgonya,
  • ízlés szerint só,
  • 1 mokkáskanál fehér bors,
  • 1 csipet fokhagymasó,
  • víz.

Tetejére:

  • ízlés szerint tehéntúró vagy juhtúró,
  • ízlés szerint tejföl,
  • pirított szalonna darabok.

Juhtúrós galuska, tévesen juhtúrós sztrapacska elkészítése

  • A burgonyákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
  • A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a reszelt burgonyával.
  • Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  • A szalonnát felkockázzuk.
  • Serpenyőben megsütjük.
  • A tészta masszát nokedliszaggatón beleszaggatjuk a forrásban lévő sós vízbe, majd kifőzzük.
  • Leszűrés után tálba szedjük, olajjal elkeverjük.
  • A tálalás történhet tehéntúróval, juhtúróval, tejföllel és a szalonna darabokkal.

Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük