Spárga tejszínmártással

A spárga tejszínmártással önálló fogásként is fogyasztaható, de akár köretként is tálalhatjuk egy finom húsétel mellé. Kösnynű fogás, így nyár esti vacsorának kitűnő.

spárga tejszínmártással

A spárga fogyasztásnak nincs túl nagy hagyománya Magyarországon, de napjainkban már egyre többen felfedezik. Az egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). Európa egyes vidékein az éghajlattól függően más-más időpontban terem. Egyes helyeken már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, míg máshol június végén is szüretelhető.

A növény megvastagodott, zsenge hajtásait fogyasztjuk, ami rendkívül egészséges és kalóriaszegény. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, de magas a rost, vitamin és ásványi anyag tartalma. Rendkívül gazdag káliumforrás, továbbá foszfor, kalcium, magnézium és vas is említésre méltó. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin a legjelentősebb.

A konyhában igen sokféleképpen feldolgozhatjuk. Készülhet belőle spárgakrém leves, zöldspárgával töltött levelestészta vagy spárgás papucs sonkával.

“Egy egyszerű és nagyszerű, finom, könnyű fogást ajánlok, ami önmagában vagy köretként is fogyasztható.” – ajánlotta a figyelmünkbe a receptet Illésné Nagy Mária.

Spárga tejszínmártással elkészítése

A zöld spárgasípokat kettétörjük, ahol roppanósan eltörik, ott már fogyasztható, finom (kb. az 1/4 részét törjük le…) Vékonyan meghámozható a vastagabb szárrésze (ha nagyon friss, felesleges hámozni).
Aki szeretné gőzben párolhatja vagy lehet előfőzni: enyhén cukros – sós vízben csupán pár percig kell főzni.
Villával kiemeljük, lecsepegtetjük, tányérra rendezzük.
A mártás:
2 dl tejszínt kis edényben felforralunk, 1 evőkanál liszttel besűrítjük, sóval és citromlével ízesítjük ízlés szerint. Ráöntjük a spárgára, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és máris fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánok! 😋

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 181
  • 9
  •  
  •  
  • 181
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás