Fahéjas-cukros csemege dióból és mogyoróból

Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese.
fahéjas-cukros csemege, bajor csemege dióból és mogyoróból tányéron
A Balkonada blog találkozóján kaptam Farkas Ancsától egy jó nagy adagot a fahéjas finomságból. Természetesen amint megkóstoltam, rögtön elkértem a receptet. Ancsa a következő szavakat írta a recept mellé:  “Én karácsonyra kisebb tálkákba, vagy celofánzacskókba csomagolom, és elajándékozom. Nekem van hozzá saját dióm, mogyoróm. Jó étvágyat hozzá!”.

Fahéjas-cukros csemege receptje

Hozzávalók

  • 150 gr víz,
  • 300 gr mogyoró vagy dió,
  • 150 gr kristálycukor,
  • egy csapott teáskanál őrölt fahéj,
  • 1/2 teáskanál sütőport

Elkészítése

  • tedd egy jó nagy teflonserpenyőbe a vizet és a magokat és kezdd el főzni,
  • amikor már csak kevés víz van rajta, tegyél rá 150 gr kristálycukrot, egy csapott teáskanál őrölt fahéjat, és 1/2 teáskanél sütőport,
  • ekkor már nem hagyhatod magára egy pillanatra sem,
  • előbb nyúlós, nyálkás lesz, majd egyetlen pillanat alatt olyanná válik, mintha megszórták volna homokkal,
  • abban a pillanatban borítsd ki az előre odakészített sütőpapírra,
  • ha tovább hagyod, egy pillanat múlva elkezd fényesedni, karamellizálódni és akkor nem tudod visszacsinálni. 

Nagyon köszönöm Ancsának a remek csemege receptet!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 4 =