Görögsaláta készítése
A görögsaláta az egyik nyári kedvencem. Az az étel, amibe paradicsom vagy uborka van, számomra verhetetlen a nyári hőségben. Ha ráadásul a kettő együtt van, na az már az igazi kánaán. A görögsaláta elkészítése nem igényel semmiféle főző tudományt, ugyanakkor a natúr és grillezett húsok mellé nagyon jól passzol a tele vitaminos saláta. Kerti partikhoz is ideális. És milyen egyszerű a görögsaláta készítése!
A görögsalátát szokás görög parasztsalátának is hívni és nem tévesztendő össze a görögök másik kedvenc salátájával, a joghurtos tzatzikivel.
Görögsaláta hozzávalói
- 1/2 kg paradicsom,
- 1 kígyóuborka, vagy 3-4 közepes méretű hagyományos uborka,
- 2 fej lilahagyma, de lehet vöröshagyma is,
- 25 dkg feta sajt vagy gomolya,
- 10 dkg fekete olajbogyó,
- 1 dl olivaolaj,
- 1 citrom leve,
- só,
- bors,
- 1 csipet majoránna.
Görögsaláta készítése
- a megmosott paradicsomokat cikkelyekre vágom,
- a kígyóuborkát megmosom, ezt hámozni nem kell,
- nyáron én szívesebben készítem hagyományos uborkából, (talán azért is mert az megterem Anyukám kertjében és tudom, hogy bió, nem agyon vegyszerezett) ezeket meghámozom,
- az uborkát vékony szeletekre vágom,
- a hagymát karikákra vágom,
- a feta sajtot nagyobb kockákra darabolom,
- a felszeletelt hozzávalókat salátás tálba teszem,
- hozzáadom a jól lecsepegtetett olajbogyót,
- a marinádhoz (öntet) az olivaolajat jól elkeverem a citromlével, sóval, borssal és a majoránnával,
- a marinádot ráöntöm a zöldségekre,
- óvatosan megkeverem,
- néhány percre a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Nagyon jól illenek hozzá a grillezett és natúr húsok, de akár barna kenyérrel is fogyaszthatjuk.
Vendégváráshoz is kitűnő, például a csirke gyros mellé.