Sütőtökös túrótorta tésztamentesen
A sütőtök az ősz egyik kedvenc kényeztető étke. Többnyire csak sülten fogyasztjuk, bár és a sütőtök levest is szeretem. Süteményt még nem készítettem belőle, de mivel nagy kedvencem a túró és ráakadtam egy szuper, tészta nélküli receptre, szerintem ez sem sokáig várat magára. Nézzük is, milyen az a sütőtökös túrótorta!
Sütőtökös túrótorta hozzávalói
Túrókrémhez
- 500 g tehéntúró,
- 2 tojás,
- 100 g cukor,
- 1 evőkanál kukoricakeményítő,
- 25 g mák
Sütőtök-krémhez
- 500 g pürésített, főtt sütőtök,
- 2 db tojás,
- 70 g cukor,
- 1 teáskanál reszelt citromhéj,
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Szószhoz
- 100 g tejföl,
- 100 g pürésített, főtt sütőtök,
- 30 g cukor,
- 1 db tojás
Sütőtökös túrótorta elkészítése
- a túrókrémhez a tehéntúrót, a tojásokat, a cukrot és a keményítőt egy tálban robotgéppel összedolgozzuk,
- hozzákeverjük a mákot (ez el is maradhat),
- héjastól megfőzzük a sütőtököt, majd kikaparjuk a belsejét,
- robotgéppel pépesítjük,
- langyosra hűtjük,
- hozzákeverjük a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat,
- a tortaformát kikenünk vajjal és liszttel megszórjuk liszttel,
- bele rétegezzük a túrós masszát és a sütőtök-krémet egy kanál segítségével rétegezzük (a forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtök-krémet teszünk bele, egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, körforma megtartásával haladunk a széléig)
- a közepétől kifelé haladva egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, hogy még szebb legyen,
- 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük,
- közben a szósz hozzávalóit összekeverjük,
- a megsült, forró süteményre öntjük a szószt, majd 7-8 percig tovább sütjük,
- ha kihűlt, kivesszük a formából és jó ízűen elfogyasztjuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Nagyon köszönöm a receptet Mészáros Erzsébetnek!
Jó étvágyat!