Céklaleves, az ősz és tél kedvenc receptje

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

céklaleves

Cékla jótékony hatásai

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a téli hónapokban. Elsősorban a gyökerét fogyasztjuk saláta vagy leves formában. Kevésbé ismert az a tény, hogy zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.
Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. Kiváló vérképző és erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.

Salátát készíthetünk nyers céklából is, de nagyon finom a hagyományos ecetes cékla, amit főtt céklából készítünk, vagy a rozmaringgal vagy egyéb fűszerekkel sült cékla is.

A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású.

Céklaleves receptje

Hozzávalók

30 dkg cékla,
1 liter víz,
2 leveskocka,
2-3 evőkanál tejföl,
citromlé ízlés szerint
2 savanyú uborka,
1 csokor petrezselyem,
2 keményre főtt tojás.

Céklaleves elkészítése

  • a céklát megtisztítom,
  • uborkareszelőn lereszelem,
  • ráöntöm a vizet,
  • beleteszem a leveskockát,
  • kb. 20 percig főzöm,
  • majd kevés citromlével ízesítem,
  • tejföllel durvára turmixolom,
  • a savanyú uborkát apróra vágom vagy lereszelem,
  • beleteszem a levesbe,
  • petrezselyemmel és tojáskarikákkal tálalom.

Nagyon köszönjük a receptet Csizmásné Varga Juditnak!

Jó étvágyat!

További céklás receptek

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. A tormával készített ecetes cékla egy egyszerű repect alapján, gyorsan téli savanyúsággá is válhat és a kamrában az üvegben várhatja, hogy elővegyük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy rakja el télre a cékla savanyúságot, hogy teszi el, tartósítja a céklát, azaz, hogy készül a cékla télire dunsztolással, hagyományosan.

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre.

Az ősz és a tél kedvelt zöldsége a cékla, ami különleges színével és ízével sokféleképpen elkészíthető. Olvasónk kedvence az almás céklasaláta, aminek receptjét meg is osztotta velünk. Azóta már én is többször elkészítettem és nálunk is nay kedvenc lett. Olvass tovább, és tudd meg, hogy készül az egészséges céklasaláta, amibe nyersen kerül a vitamindús alma és cékla.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük