Céklaleves, az őszi kedvenc receptje

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

céklaleves

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a téli hónapokban. Elsősorban a gyökerét fogyasztjuk saláta vagy leves formában. Kevésbé ismert az a tény, hogy zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.
Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. Kiváló vérképző és erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.

Salátát készíthetünk nyers céklából is, de nagyon finom a hagyományos ecetes cékla, amit főtt céklából készítünk, vagy a rozmaringgal vagy egyéb fűszerekkel sült cékla is.

A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású.

Céklaleves hozzávalói

30 dkg cékla,
1 liter víz,
2 leveskocka,
2-3 evőkanál tejföl,
citromlé ízlés szerint
2 savanyú uborka,
1 csokor petrezselyem,
2 keményre főtt tojás.

Céklaleves elkészítése

  • a céklát megtisztítom,
  • uborkareszelőn lereszelem,
  • ráöntöm a vizet,
  • beleteszem a leveskockát,
  • kb. 20 percig főzöm,
  • majd kevés citromlével ízesítem,
  • tejföllel durvára turmixolom,
  • a savanyú uborkát apróra vágom vagy lereszelem,
  • beleteszem a levesbe,
  • petrezselyemmel és tojáskarikákkal tálalom.

Nagyon köszönjük a receptet Csizmásné Varga Juditnak!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük