Céklaleves, az őszi kedvenc receptje
Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.
A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a téli hónapokban. Elsősorban a gyökerét fogyasztjuk saláta vagy leves formában. Kevésbé ismert az a tény, hogy zsenge hajtásai, levelei salátába keverve fogyaszthatók.
Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. Kiváló vérképző és erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása.
Salátát készíthetünk nyers céklából is, de nagyon finom a hagyományos ecetes cékla, amit főtt céklából készítünk, vagy a rozmaringgal vagy egyéb fűszerekkel sült cékla is.
A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású.
Céklaleves hozzávalói
30 dkg cékla,
1 liter víz,
2 leveskocka,
2-3 evőkanál tejföl,
citromlé ízlés szerint
2 savanyú uborka,
1 csokor petrezselyem,
2 keményre főtt tojás.
Céklaleves elkészítése
- a céklát megtisztítom,
- uborkareszelőn lereszelem,
- ráöntöm a vizet,
- beleteszem a leveskockát,
- kb. 20 percig főzöm,
- majd kevés citromlével ízesítem,
- tejföllel durvára turmixolom,
- a savanyú uborkát apróra vágom vagy lereszelem,
- beleteszem a levesbe,
- petrezselyemmel és tojáskarikákkal tálalom.
Nagyon köszönjük a receptet Csizmásné Varga Juditnak!
Jó étvágyat!