Tripla belga csokoládé torta
Tripla belga csokoládé torta, már a neve hallatán is összefut a nyál az ember szájában. Nem épp egy olcsó édesség, de hát egyszer élünk és néha azért megengedhetünk magunknak és a családnak egy kis kényeztetést.
Kovácsné Ékes Edit olvasónk nem csak az akvarell festés nagy mestere, de a süteményeinél is fontos a minőség és az esztétikum. Már az ajánlás is kedvet csinál az elkészítéséhez: „A tetején a levelek csokoládéból készültek. A kiválasztott levelet olvasztott csokoládéval bekentem. Ehhez ecsetet használtam. Ha a csokoládé visszaszilárdul, a növény leveléről a csokoládé leválasztható. A levelek mellett csokiforgácsot használtam. A torta alsó rétege piskóta. A krém ét-, tej-, fehércsoki mousse. Összességében nem nehéz, de nagyon időigényes, mert meg kell várni, hogy a 3 féle csokoládés tejszínes krém kihűljön és az egyes rétegek megdermedjenek. Vállalkozó kedv kell hozzá, mert nem két perces történet.”
Tripla belga csokoládé torta hozzávalói
3 tojásból piskóta,
étcsokis mousse-hoz
- 150 g étcsokoládé,
- 120 g tejszín,
- 160 g nagyon hideg tejszín,
- 4 g zselatin (én lapzselatint használtam).
tejcsokis mousse-hoz
- 150 g tejcsokoládé,
- 120 g tejszín,
- 160 g nagyon hideg tejszín,
- 4 g zselatin (én lapzselatint használtam).
fehércsokis mousse-hoz
- 150 g fehércsokoládé,
- 120 g tejszín,
- 160 g nagyon hideg tejszín,
- 4 g zselatin (én lapzselatint használtam).
Elkészítése
- kapcsos tortaformában sütöttem egy 3 tojásos kakaós piskótát,
- a tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleltem,
- amikor a piskóta kihűlt, visszatettem a kibélelt tortaformába,
- ez után lehet elkezdeni rétegezni a mousse krémet,
- a piskótára először az étcsoki mousse került,
- az étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam a 120 g tejszínnel,
- tűzről levéve beletettem a zselatint,
- többször átkevergetve lehűtöttem,
- közben a 160 g jéghideg magas zsírtartalmú tejszínt felvertem, vigyázni kell, mert ha a habot sokáig verjük, vajat köpülünk belőle,
- a habba vert tejszínbe óvatosan belekevertem a tejszínben felolvasztott és kihűtött csokoládét,
- ezt a krémet a piskóta tetejére simítottam,
- Kb fél órát dermesztettem hideg helyen,
- ezután ugyanígy jártam el a tejcsokoládéval,
- majd a fehér csokoládé réteggel is,
- így a piskóta tetejére 3 csokoládé mousse réteg került,
- ezután levettem a kapcsot a tortaformáról és a torta oldaláról levettem a sütőpapírt,
- a tortát óvatosan tortatálra tettem és meghintettem holland kakaóporral,
- csokiforgáccsal és a csokoládéból készült levelekkel díszítettem.
Nagyon köszönjük a receptet Kovácsné Ékes Editnek!