Almás céklasaláta
Az ősz kedvelt zöldsége a cékla, ami különleges színével és ízével sokféleképpen elkészíthető. Olvasónk kedvence az almás céklasaláta, aminek receptjét meg is osztja velünk.
A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. Tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza.
Itt ablogon megosztottam már a cékla télire eltevésének módját és a lengyel céklaleves receptjét is.
Illésné Nagy Mária ajánló szavai:
„Az alma és a cékla, az ősz csodálatos, egészséges ajándékai.
Nyersen kerülnek ebbe a salátába, ízletes, nagyon finom édeskés ízvilágot varázsolnak a tányérunkra.
A színe egyszerűen varázslatos… 😯
Bármilyen húsétel, grillen sült, finom falat mellé kitűnő választás és pofonegyszerű az elkészítése!
Almás céklasaláta hozzávalói
Hozzávalók:
4 nagyobb vagy 6 kisebb cékla,
3 alma,
1/2 citrom leve,
só, bors ízlés szerint,
1 kávéskanál mustár,
16 dkg majonéz,
17,5 dkg tejföl,
porcukor ízlés szerint (el is maradhat)
Elkészítése
- a céklát megtisztítjuk,
- nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük,
- az almát ugyanúgy elkészítjük,
- a citrom levét ráfacsarjuk,
- összeforgatjuk,
- a majonézt, a tejfölt és a mustárt összekeverjük,
- a reszelt almás céklához keverjük,
- jó alaposan összeforgatjuk,
- sóval, borssal, esetleg cukorral ízesítjük,
- folpackkal letakarjuk,
- hűtőszekrénybe tesszük,
- tálalásig néhány órán át hagyjuk állni, hogy az ízek, aromák összeérjenek.
Fogyasszátok jó étvággyal, egészséggel! 😋
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!