Cékla télire: egyszerű és egészséges savanyúság

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. Ezt egy egyszerű repect alapján akár üvegben, télire is eltehetjük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy rakja el télre a cékla savanyúságot, hogy teszi el, tartósítja a céklát, azaz, hogy készül a cékla télire hagyományosan.

cékla télire

Cékla élettani hatása, vitamin tartalma és felhasználása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas. Főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Gátolja a rákos sejtek szaporodását is, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak is ajánlott.

A cékla nagyon sokoldalúan felhasználható. Egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt egészséges ivólé válhat belőle. A lengyelek és az oroszok céklaleves formában fogyasztják, de kitűnő az almás céklasaláta is.

Hagyományos cékla recept télire – cékla eltevése télire nagymama recept

Ecetes cékla télire üvegben hozzávalói

  • 2 kg cékla (vásárláskor figyeljünk, hogy a farkincája rajta legyen, mert egyébként főzés közben elvész az értékes leve),
  • 7 dl víz,
  • 3 dkg só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1,5 dl 10 %-os ecet,
  • egész bors,
  • kömény,
  • torma,
  • nátrium-benzoát.

Cékla télire elkészítése

  • a céklát megmosom és héjastól felteszem főni,
  • addig főzöm, míg kicsit puha lesz, de ne főzzük túl,
  • közben a vízbe beleteszem a fűszereket és felforralom,
  • a céklákat meghámozom és szeletekre vágom,
  • a céklaszeleteket üvegekbe rakom,
  • a lehűtött felöntő lével nyakon öntöm,
  • üvegenként pici nátrium-benzoátot teszek rá,
  • a lezárt üvegeket nedves gőzben 10 percig forralom,
  • benne hagyom kihűlni.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Tipp: Ugyanígy készíthetjük a céklasalátát azonnali fogyasztásra is. Természtesen ilyenkor nem üvegbe tesszük és nem kell nedves gőzben forralni sem. A lével való leöntés után, kihűtjük és már fogyaszthatjuk is.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Visky Katinak!

Jó étvágyat!

További céklás receptek

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

Céklaleves, az őszi kedvenc receptje

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre.

Az ősz kedvelt zöldsége a cékla, ami különleges színével és ízével sokféleképpen elkészíthető. Olvasónk kedvence az almás céklasaláta, aminek receptjét meg is osztja velünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Aranka szerint:

    Üdvözlöm! Tormából mennyi kell a vízbe a céklához? S kb mennyi ideig kell főzni, hogy puhább legyen? S a 2 kg céljából hány üveg lesz? Köszönöm

    • Nagy Jucó szerint:

      Tormát ízlés szerint lehet tenni bele, 1-2 gyökér elég.
      A főzési idő sok mindentő függ, pl. a tűzhelytől és a céklák méretétől is. Általában 30-40 perc kell.
      2 kg-ból 3-4 üvegnyi mennyiség lesz.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük