Cékla télire: egyszerű és egészséges savanyúság

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra, ezt akár télire is eltehetjük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy tartósítja, azaz, hogy készül a cékla télire. 

cékla télire

Cékla élettani hatása, felhasználása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas. Főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Gátolja a rákos sejtek szaporodását is, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak is ajánlott.

A cékla nagyon sokoldalúan felhasználható. Egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt egészséges ivólé válhat belőle. A lengyelek és az oroszok céklaleves formában fogyasztják, de kitűnő az almás céklasaláta is.

Cékla télire hozzávalói

  • 2 kg cékla (vásárláskor figyeljünk, hogy a farkincája rajta legyen, mert egyébként főzés közben elvész az értékes leve),
  • 7 dl víz,
  • 3 dkg só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1,5 dl 10 %-os ecet,
  • egész bors,
  • kömény,
  • torma.

Cékla télire elkészítése

  • a céklát megmosom és héjastól felteszem főni,
  • addig főzöm, míg kicsit puha lesz, de ne főzzük túl,
  • közben a vízbe beleteszem a fűszereket és felforralom,
  • a céklákat meghámozom és szeletekre vágom,
  • a céklaszeleteket üvegekbe rakom,
  • a lehűtött felöntő lével nyakon öntöm,
  • üvegenként pici nátrium benzoátot teszek rá,
  • a lezárt üvegeket nedves gőzben 10 percig forralom,
  • benne hagyom kihűlni.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Visky Katinak!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Aranka szerint:

    Üdvözlöm! Tormából mennyi kell a vízbe a céklához? S kb mennyi ideig kell főzni, hogy puhább legyen? S a 2 kg céljából hány üveg lesz? Köszönöm

    • Nagy Jucó szerint:

      Tormát ízlés szerint lehet tenni bele, 1-2 gyökér elég.
      A főzési idő sok mindentő függ, pl. a tűzhelytől és a céklák méretétől is. Általában 30-40 perc kell.
      2 kg-ból 3-4 üvegnyi mennyiség lesz.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + tíz =