Cékla télire: egyszerű és egészséges savanyúság

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy tartósítja, azaz, hogy készül a cékla télire.

cékla télire

Cékla télire hozzávalói

  • 2 kg cékla /vásárláskor figyeljünk, hogy a farkincája rajta legyen, mert egyébként főzés közben elvész az értékes leve/
  • 7 dl víz,
  • 3 dkg só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1,5 dl 10 %-os ecet,
  • egész bors,
  • kömény,
  • torma.

Cékla télire elkészítése

  • a céklát megmosom és héjastól felteszem főni,
  • addig főzöm, míg kicsit puha lesz, de ne főzzük túl,
  • közben a vízbe beleteszem a fűszereket és felforralom,
  • a céklákat meghámozom és szeletekre vágom,
  • a céklaszeleteket üvegekbe rakom,
  • a lehűtött felöntő lével nyakon öntöm,
  • üvegenként pici nátrium benzoátot teszek rá,
  • a lezárt üvegeket nedves gőzben 10 percig forralom,
  • benne hagyom kihűlni.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Visky Katinak!

Jó étvágyat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 875
  • 307
  •  
  •  
  • 875
  •  
  • 307
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

  1. Aranka szerint:

    Üdvözlöm! Tormából mennyi kell a vízbe a céklához? S kb mennyi ideig kell főzni, hogy puhább legyen? S a 2 kg céljából hány üveg lesz? Köszönöm

    • Nagy Jucó szerint:

      Tormát ízlés szerint lehet tenni bele, 1-2 gyökér elég.
      A főzési idő sok mindentő függ, pl. a tűzhelytől és a céklák méretétől is. Általában 30-40 perc kell.
      2 kg-ból 3-4 üvegnyi mennyiség lesz.
      Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük