Aludttej házilag bolti tejből is

Az aludttej nagy kedvencem volt gyerekkoromban. Bár a vastag, zsíros fölét nem szerettem, rendszeresen kértem Anyukámat és a nagymamámat, hogy készítsenek. Jó pár éve ettem utoljára, egyrészt azért is, mert meg voltam győződve róla, hogy pasztőrözött bolti tejből nem is lehet. Így készül az aludttej házilag.

aludttej

 

Aludttej házilag bolti tejből is

Falun nevelkedtem bár nekünk csak pár éves koromig volt tehenünk, mindig friss tejet ittunk. Emlékeim szerint nem is lehetett a boltban tejet kapni. Már 4-5 éves koromban minden este én jártam a kis kannával a szomszédokhoz a fehér nedűért. Aztán pedig lett egy tejcsarnok a faluban. A gazdák oda vitték a fölös tejet, ott beöntötték valami masinába és az abból kifolyó tejet árulták. 

A tejből saját magunk készítettük az aludttejet és túrót is. Mindkettő nagyon finom volt. Elég gyakran készült tejleves is vacsorára. Na ezt ki nem állhattam. 

Egyidő után valamiért a tejet is megutáltam, semmilyen formában nem ittam/ettem meg. Aztán amikor magam ura lettem és elkezdtem dolgozni, valahogy megkóstoltam és megszerettem a bolti tejet. Távol éltem a szüleimtől, ők még mindig házi tejet fogyasztottak. Persze amikor én hazalátogattam, mindig vettek bolti tejet. Egy alkalommal nem kaptak a boltban, de nem árulták el nekem és a kávémba házi tej került. Nem nagy mennyiség volt, de épp elég ahhoz, hogy nálam allergiás rohamot váltson ki. Pár óra múlva az egész testemet piros kiütés borította. Mondanom sem kell, ez volt az utolsó eset, hogy házi tejet fogyasztottam.

Most meglepődve olvastam, hogy bolti tejből is lehet aludttejet készíteni házilag. Baráth Rozália olvasónk beavat a mikéntbe.

„Gyakran szoktam otthon kefirt, aludttejet csinálni. Nagyon szeretem, egészséges és fél nap alatt kész.

Ezt most flakonos „PILOS „tejből készítettem. A tejbe tettem egy kanál tejfölt, két kanál almaecetet. Meglangyosítom, pár órára félre tettem, mikor megaludt hűtőbe raktam.

Szoktam a tejbe tenni 1 deci kaukázusi kefirt is. Akkor semmi más nem kell bele, csak meg kell egy kicsit langyosítani és hűteni.

Szoktam házi tejből is készíteni, de most elfogyott, ezért csináltam abból, ami éppen itthon volt. Azért tettem ki ide, hogy tudják meg az emberek, hogy boltiból is lehet és az is olcsóbb, mint a bolti kefir.”

Paulné Böbi  túrót is készít. „Házi tejből készítem az aludttejet. Ha feljön a tejföl a tetejére leszedem. Az jó főzni, ha esetleg több tej van megaltatva, akkor kihevítem túrónak.

Mikor megaludt a tej, tűz helyre teszem, egy sűrű láng elosztót teszek, mert nekem gázom van. Leveszem egészen takarékra és ráteszem a lábost az aludttejjel. Felforrósítom, hagyom lassan főni, hogy feljöjjön a savó. Néha kavarok rajta. Amikor már apró túró állaga van, elzárom a gázt és a savóban hagyom ki hűlni.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük