Bodi mama sajtos pogácsája
Bodi mama sajtos pogácsája nevének eredetéről semmit nem tudok. A fotót elnézve viszont akár az én nagyanyám pogácsája is lehetne, amit sajnos már nem tudok kóstolgatni. Az biztos, hogy ez is nagyon finom és az unokák által évek múlva is emlegetett sajtos finomság.
A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, a Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Legnépszerűbb változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa.
Kósa Istvánné ajánlás: „A világon nincs ennél finomabb pogi!
Bodi mama sajtos pogácsája hozzávalói
- 1 kg liszt,
- 9 kávéskanál só,
- 5 dkg élesztő,
- 50 dkg margarin,
- 1 nagy pohár tejföl,
- 5 tojás a tésztába
- 1 tojás a tetejére,
- 30-40 dkg reszelt sajt.
Bodi mama sajtos pogácsája elkészítése
- a lisztbe beleteszem a sót,
- belemorzsolom az élesztőt,
- hozzáadom a margarint,
- beleteszem a tejfölt,
- majd a 5 tojást,
- összegyúrom,
- bedagasztom és egy éjszakára a hűtőbe teszem kelni,
- másnap kinyújtom,
- szaggatom,
- lekenem tojással,
- megszórom reszelt sajttal,
- közepes lángon megsütöm.
Lágynak tűnhet a tészta, de nem kell több lisztet hozzáadni. Nyújtásnál sem kell lisztezni, a tepsit sem kell kikenni.
Bármilyen margarinnal készülhet, de nem lesz olyan finom, mint Rámával.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Kósa Istvánnénak!
Jó étvágyat!