Tepertős pogácsa receptje
A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle.
A tepertő vagy népiesen töpörtyű az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során a zsír mellett melléktermékként keletkezik. A tepertő az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült darabja. A tepertő a sütést követően még sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.
Tepertős pogácsa hozzávalói
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 15 dkg darált tepertő,
- 1 csomag élesztő,
- 1 kávés kanál só,
- 2 db tojás sárgája,
- 2 dl tejföl,
- egy felvert tojás a megkenéshez.
Elkészítése
- a liszteben elmorzsoljuk a vajat,
- hozzáadjuk a sót, a 2 db tojássárgáját,
- beletesszük a tejfölben elkavart élesztőt (a tejfölben az élesztő gyorsan elfolyósodik),
- összeállítjuk a tésztát,
- pihentetés után a tésztát deszkán kinyújtjuk,
- a ledarált, puha tepertővel megkenjük a tésztát,
- ezután összehajtogatjuk, mint a rétest, (ettől lesz leveles a pogácsánk),
- újabb pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- felvert tojással megkenjük,
- késsel keresztirányban bekockázzuk a tésztát,
- pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,
- sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
- előmelegített sütőben 200° – on kb . 20-25 percig, pirosodásig sütjük.
Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá.
Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!