Tepertős pogácsa receptje

A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle. 

tepertős pogácsa

A tepertő vagy népiesen töpörtyű az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során a zsír mellett melléktermékként keletkezik. A tepertő az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült darabja. A tepertő a sütést követően még sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.

Tepertős pogácsa hozzávalói

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 15 dkg darált tepertő,
  • 1 csomag élesztő,
  • 1 kávés kanál só,
  • 2 db tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • egy felvert tojás a megkenéshez.

Elkészítése

  • a liszteben elmorzsoljuk a vajat,
  • hozzáadjuk a sót, a 2 db tojássárgáját,
  • beletesszük a tejfölben elkavart élesztőt (a tejfölben az élesztő gyorsan elfolyósodik),
  • összeállítjuk a tésztát,
  • pihentetés után a tésztát deszkán kinyújtjuk,
  • a ledarált, puha tepertővel megkenjük a tésztát,
  • ezután összehajtogatjuk, mint a rétest, (ettől lesz leveles a pogácsánk),
  • újabb pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • felvert tojással megkenjük,
  • késsel keresztirányban bekockázzuk a tésztát,
  • pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • előmelegített sütőben 200° – on kb . 20-25 percig, pirosodásig sütjük.

Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá.

Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük