Rostos céklás almalé – vitaminbomba a javából

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre.

rostos céklás almalé

cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. Tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza.

Többnyire csak a saláta készül belőle, például az almás céklasaláta. De megosztottam már a cékla télire eltevésének módját és a lengyel céklaleves receptjét is.

Rostos céklás almalé

Turánné Szolnoki Valéria mesélte el, hogy készítő a vitamindús őszi finomságot.

„Három közepes méretű céklát megpucoltam és 1 litem vízben megfőztem. Közben egy halom almát meg pucoltam. Fel daraboltam, és kis citromsavas vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg. Mire végeztem az almákkal, a cékla puha volt.  Hozzátettem az almát. Nem mértem, csak úgy érzésre, a fazék kb 1/3-ig lett. Öntöttem hozzá még egy liter vizet. Egyet rottyantottam rajta, és botmixerrel jól átmixeltem.

Tettem hozzá még három liter vizet, cukrot (azt is ízlés szerint, mindig kóstoltam. Tettem még bele két mokkás kanál borkősavat, és ugyanennyi nátirubenzoátot, három citrom levét. Tovább főztem még kb. 20 percig.

Tisztára mosott és fertőtlenített üvegekbe töltöttem, majd szárazdunsztban hagytam kihűlni.

Nagyon finom lett. Édesítővel is lehet/szoktam készíteni, akkor is kóstolással édesítem.🙂”

Nagyon köszönöm a kitűnő ötletet Turánné Szolnoki Valériának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük