Budai szelet, a karamellkrémes sütemény

Budai szelet közepére karamelles főzött krém kerül, tetejét pedig finom csokimáz koronázza meg. A recept egyszerű, bár elkészítése kicsit időigényes, a végeredmény és a család dícsérő szavai kárpótálnak minden fáradozásért.

budai szelet sütemények tálcán

Budai szelet receptje

A budai szelet volt az egyik sütemény a 9. Balkonada találkozón. A karamellkrémes sütit Visky Katika sütötte, aki rendszeresen meglepi a növénycserés találkozó résztvevőit valami finomsággal. Aztán pedig szívesen megosztja a receptet os, hogy bárki saját maga is elkészíthesse a finom süteményt.

Budai szelet hozzávalói

Tésztához:

  • 35 dkg liszt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 10 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 1 kávéskanál szódabicarbona,
  • kevés tej vagy tejföl (csak annyi, hogy összeálljon a tészta,
  • pici só.

Krémhez:

  • 15 dkg kristálycukor,
  • 4 evőkanál finom liszt,
  • 15 dkg porcukor,
  • 15 dkg vaj,
  • 5 dl tej.

Budai szelet elkészítése

  • legelőször a krémet készítjük el, mert hűlnie kell,
  • a kristálycukrot egy tejes edényben aranybarnára pirítjuk,
  • óvatosan felöntjük a tej felével,
  • addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad,
  • egy másik edényben a tej másik felét a liszttel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben a karamellhez öntjük,
  • lassú tűzön sűrűre főzzük,
  • levesszük a tűzről és a teljes kihűlésig időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg,
  • a vajat a porcukorral habosra keverjük,
  • majd kanalanként hozzáadjuk a teljesen kihűlt karamellhez.
  • a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
  • 1 órai pihentetés után tepsi hátán két lapot sütünk (sütés előtt a lapokat villával megszurkáljuk)
  • a megsütött, kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel,
  • majd a tetejére csokimázat teszünk.
  • másnapig hűvös helyen tartjuk, hogy a lapok kellően megpuhuljanak és a csokimáz megdermedjen.

Csokimáz készítése

Hozzávalók:

  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor,
  • 3 evőkanál forró víz,
  • diónyi margarin

Elkészítése

  • a porcukrot elkeverjük a kakaóporral,
  • hozzáadjuk a 3 evőkanál forró vizet,
  • lángelosztón addig melegítjük amíg egyneművé válik (rövid idő),
  • még melegen hozzáadunk diónyi margarint,
  • jól elkeverjük,
  • kicsit várunk, hogy hűljön,
  • ráöntjük a megtöltött tészta tetejére és egyenletesen eloszlatjuk.

A tészta elkészítése nem bonyolult, csak kicsit időigényes.

Nagyon köszönjük a Balkonada találkozóra hozott süteményeket és a receptet is Visky Katikának!

További karamelles sütemények receptje

https://balkonada.hu/duplan-karamelles-szelet/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük